Skip to main content

Μητσοτάκης: Κάποιοι κρύβουν τις ευθύνες τους στη λάσπη

Ανακύπτουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν και να αποδοθούν ευθύνες εκεί και πρέπει, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ στην ομιλία του στο 5ο Προσυνέδριο.

Αιχμές για τις καταστροφικές πλυμμύρες στη δυτική Αττική άφησε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έναρξη της ομιλίας στο 5ο Προσυνέδριο του κόμματος που πραγματοποιείται στη Λάρισα.

«Κάποιοι κρύβουν τις ευθύνες τους στη λάσπη» ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως ανακύπτουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν και να αποδοθούν ευθύνες εκεί και πρέπει. Ο κ. Μητσοτάκης συγκεκριμένα διερωτήθηκε γιατί δεν ολοκληρώθηκαν τα σχέδια διαχείρισης πλημμυρών, γιατί «η Περιφέρεια Αττικής δεν προχώρησε σε αντιπλημμυρικά έργα. Γιατί δεν έγιναν τα απαραίτητα έργα στο βουνό πάνω από τη Μάνδρα; Τι έκανε η πολιτική προστασία; Τι πήγε λάθος και δεν ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι;»

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες της Ν.Δ.: «Συστήσαμε μια επιτροπή από ειδικούς. 'Αμεσα μέτρα υποστήριξης των πληγέντων. Κινητοποιήσαμε τους εθελοντές μας ώστε να συνεισφέρουμε και εμείς στους ανθρώπου που έχασαν το βιός τους. «Φανταστείτε τι θα λέγανε αν αυτή η καταστροφή συνέβαινε σε εμάς. Οι ευθύνες θα διερευνηθούν, γιατί περισσεύουν τα μεγάλα και τα θλιβερά επικοινωνιακά σόου. Αλλά λείπει το θάρρος της ανάληψης της πολιτικής ευθύνης».

Για εισβολή Ρουβίκωνα στο Πεντάγωνο: «Εκλεκτικές συγγένειες με την κυβέρνηση...»

Αναφερόμενος στην εισβολή αντιεξουσιαστών στο Πεντάγωνο την Παρασκευή, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως «αυτές είναι οι επιπτώσεις της πολιτικής ανοχής σε ένα χώρο ο οποίος χαρακτηρίζεται ως αντιεξουσιαστικός και ο οποίος έχει εκλεκτικές συγγένειες με αυτή την κυβέρνηση». Παράλληλα, έστειλε μήνυμα πως «αυτά τα φαινόμενα παραβατικών συμπεριφορών τελειώνουν από την επόμενη μέρα της κυβέρνησης της Ν.Δ.».

Για τους αγρότες

Επιπλέον, αναφέρθηκε στις προτάσεις της ΝΔ για τον αγροτικό κόσμο και τον πρωτογενή τομέα, τονίζοντας πως χρειάζονται σύγχρονες ομάδες παραγωγών. «Δεν μπορούμε να πάμε μακριά αν δεν δημιουργήσουμε ένα καινούριο πλαίσιο για τα συνεργατικά σχήματα και για τις ομάδες παραγωγών» σημείωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε μεταξύ άλλων πως η Ν.Δ. στηρίζει πλήρως τη διεπαγγελματική για τη φέτα, τονίζοντας πως «πρέπει να διασφαλίσουμε την ποιότητα του προϊόντος».

Για τον φόρο στο κρασί είπε ότι θα καταργηθεί γιατί «προσέθεσε μεγάλο γραφειοκρατικό βάρος στο στους μικρούς παραγωγούς, αλλά και γιατί έστρεψε αρκετούς στη μαύρη οικονομία».

Μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η ΝΔ θα αλλάξει η δομή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τονίζοντας πως «οι γεωπόνοι και οι κτηνίατροι θα γυρίσουν στα χωράφια και στις φάρμες».

Σχετικά με το ζήτημα των υδατικών πόρων στη Θεσσαλία, σημείωσε ότι γνωρίζει πόσο απασχολεί τους αγρότες το θέμα του Αχελώου. Πρόσθεσε πως τα έργα που πρέπει να γίνουν αφορούν την ολοκλήρωση των έργων στη Μεσοχώρα, του φράγματος στις Συκιές, αλλά τη μερική λελογισμένη μεταφορά νερού ύψους 250 εκατομμυρίων κυβικών το χρόνο τον χρόνο ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες αλλά και τις μελέτες.

«Θα μειώσουμε τους φόρους και ξέρουμε πώς θα το κάνουμε»

Για το ζήτημα της φορολογίας, επανέλαβε τη δέσμευσή του για μείωση των φόρων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εμείς θα μειώσουμε τους φόρους και ξέρουμε πώς θα το κάνουμε».

Ειδικότερα, επανέλαβε ότι η Νέα Δημοκρατία θα μειώσει τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός δύο ετών και τον φόρο στις επιχειρήσεις από το 29 στο 20% εντός δύο ετών. Πρόσθεσε πως πρέπει να υπάρξει ένας εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες ύψους 9%.

Σημείωσε γενικότερα πως χρειάζεται να πραγματοποιηθεί μια φορολογική μεταρρύθμιση, με εξυγίανση του δημόσιου τομέα και καλύτερη αξιοποίηση των δαπανών του κράτους.