Skip to main content

Μητσοτάκης: Κανείς δεν μπορεί να επιβουλευθεί τα Δωδεκάνησα

Είμαστε σήμερα εδώ για μια στιγμή που η Ελλάδα μεγάλωνε αλλά και να προβληματιστούμε γόνιμα για την ιστορία της χώρας μας, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Με αναφορές στις εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις αλλά και στην κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα την τελευταία επταετία διεξάγεται η Ειδική Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για τα 70 χρόνια της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα και για τη λήψη απόφασης ανακήρυξης του 2017 ως έτους Δωδεκανήσου παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Είμαστε σήμερα εδώ για μια στιγμή που η Ελλάδα μεγάλωνε αλλά και να προβληματιστούμε γόνιμα για την ιστορία της χώρας μας. Να αναλογιστούμε και να πάρουμε μαθήματα από το παρελθόν. Μαθήματα για το παρόν και το μέλλον» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης για να προσθέσει «η ένωση διαμόρφωσε οριστικά τα σύγχρονα σύνορα του κράτους. Σηματοδότησε και το τέλος μια μακρόχρονης δοκιμασίας νησιωτών».

Σε άλλο σημείο τόνισε πως «Οι θέσεις της πατρίδας μας πρέπει να συμβαδίζουν με τις φωτεινές ιδέες της Δύσης. Η Ένωση των Δωδεκανήσων ήρθε ως αποτέλεσμα της παρουσίας μας στην πλευρά των νικητών του Β’ παγκοσμίου πολέμου. Τίποτα δεν σου χαρίζουν ακόμα και αν έχεις δίκιο. Όλα πρέπει να τα κερδίζεις. Η ενσωμάτωση Δωδεκανήσων απαίτηση σοβαρή προσπάθεια» για να συμπληρώσει με αναφορές στην σημερινή κατάσταση της χώρας: «Που βρίσκεται η Ελλάδα στην διεθνή σκακιέρα; Παλικαρισμοί και ευκαιριακοί τυχοδιωκτισμοί κατά το παρελθόν έφεραν την εθνική καταστροφή. Η δύναμή μας βασίζεται στην σκληρή και συστηματική προσπάθεια, να είμαστε σοβαροί ρεαλιστές και αξιόπιστοι. Αυτό ήταν το θεμέλιο των μεγάλων επιτυχιών ήταν και η βάση της πολιτικής των δύο μεγάλων ηγετών Ελ. Βενιζέλου και Κων. Καραμανλή και αυτό οφείλουμε να δείχνουμε και σήμερα».

Ο αρχηγός της ΝΔ ξεκαθάρισε προς την γειτονική χώρα πως « 70 ετη μετά την ένωση η Ελλάδα τιμά και προασπίζεται τα νησιά της. Κανείς δεν επιτρέπεται να τα αμφισβητήσει. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να πράξει την αυτονόητη πολιτική σε όλα τα επίπεδα διπλωματικά και επιχειρησιακά σε κλίμα ομοψυχίας. Διεκδικώντας την ενεργή στήριξη ΕΕ και παγκόσμιας κοινότητας ειδικά όταν το διεθνές δίκαιο είναι με το μέρος μας. Η Ελλάδα και νησιωτική Ελλάδα δικαιούται να περιμένει μια έντιμη πολιτική για το προσφυγικό».

«Δεν ήταν τότε εύκολα τα πράγματα όπως δεν είναι και σήμερα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε. Βεβαίως και μπορούμε» υπογράμμισε στο τέλος της ομιλίας του.
 
«Η Δωδεκάνησος αν και ενσωματώθηκε στον εθνικό κορμό το 1947 ήταν αναπόσπαστο τμήμα του Ελληνισμού και καμία ξένη κυριαρχία δεν κατάφερε να αλλοιώσει την ταυτότητά της. Ήταν επίσης χώρος συνύπαρξης διαφορετικών πολιτισμών και θρησκειών. Κέντρα πολιτισμού κόμβοι εμπορίου, σύνδεσμοι επικοινωνίας» τόνισε κατά την έναρξη της τοποθέτησής του ο κ. Δραγασάκης για να προσθέσει αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις «αυτά τα στοιχεία είναι επίκαιρα ακόμα και σήμερα στην δική μας εύφλεκτη περιοχή για όλους τους λαούς της περιοχής ακόμα και για εκείνους εκπρόσωποι των οποίων αγνοούν την ιστορική αλήθεια».