Skip to main content

Μητσοτάκης: Υπάρχουν κονδύλια κοντά στα 6 δισ. τα οποία λιμνάζουν

Στόχος μας είναι η βελτίωση της παραγωγικότητας και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Στις προτεραιότητες της Ν.Δ. στον πρωτογενή τομέα και τον κλάδο των τροφίμων αναφέρθηκε κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο Συνέδριο του Economist ο πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας «έχουμε σπουδαία ελληνικά προϊόντα, τα οποία πρέπει να επιδιώξουμε να εξάγουμε περισσότερο. Στόχος μας είναι η βελτίωση της παραγωγικότητας και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσα από τη μείωση του κόστους παραγωγής. Η μετάβαση σε ένα νέο πρότυπο αγροτικής επιχειρηματικότητας. Η χρηματοδοτική στήριξη του αγροτικού τομέα μέσω εγγυήσεων δανεισμού και η αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων. Διότι σήμερα υπάρχουν κονδύλια κοντά στα 6 δις τα οποία λιμνάζουν».

Και πρόσθεσε: «Το περασμένο Σαββατοκύριακο επισκέφτηκα την Θεσσαλία και συνομίλησα με πολλούς αγρότες και κτηνοτρόφους. Ένας νέος μελισσοκόμος, μου είπε ότι έχει κάνει σχεδόν ένα χρόνο αίτηση για ένταξη σε πρόγραμμα χρηματοδότησης και η γραφειοκρατία που έχει συναντήσει είναι τόσο μεγάλη που ούτε καν βιβλιάριο δεν έχει μπορέσει ακόμα να βγάλει. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Πρέπει επίσης να ενθαρρύνουμε τη σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών ανά προϊόν όπως επιβάλλουν οι συνθήκες της αγοράς. Σήμερα το ποσοστό των συνεταιρισμένων αγροτών είναι 11,3% τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος στην Δυτική Ευρώπη είναι άνω του 50%. Αυτό θα επιτρέψει στους παραγωγούς να εκσυγχρονίσουν τη λειτουργία τους, να έχουν καλύτερη διαχείριση, καλύτερη επιμόρφωση και κατάρτιση, να αναπτύξουν ευκολότερα καινοτόμες και εξωστρεφείς δράσεις».