Skip to main content

Μητσοτάκης: Φερετζές πολύ σκληρού πακέτου μέτρων τα αντίμετρα

Η καθυστέρηση στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης έχει πρόσθετο κόστος, ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ, κατηγορώντας την κυβέρνηση.

Τα αντίμετρα είναι ο φερετζές ενός πολύ σκληρού πακέτου μέτρων, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.

«Δεν ψηφίζουμε τα αντίμετρα, γιατί δεν υπάρχουν χωρίς τα μέτρα. Θα είναι σαν να αποδεχόμαστε τα μέτρα», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι για να εφαρμοστούν πλήρως τα αντίμετρα «θα πρέπει να πετύχουμε 5,5% πλεόνασμα. Θα είναι σαν να συνομολογούμε ένα εξωφρενικό πλεόνασμα». «Μπορούμε να συζητάμε ότι είναι αντίμετρο το συσσίτιο στο σχολείο; Δηλαδή, θα πρέπει να έχουμε πλεόνασμα 4,5%, για να ταΐσουμε τα παιδιά στο σχολείο;» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. «0,5% του ΑΕΠ να επιστρέψει στην ελληνική κοινωνία. Όλα τα παιδιά να έχουν πρόσβαση στους παιδικούς σταθμούς. Να υπάρξει κατάργηση του φόρου στο κρασί και μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20%. Καλώ τον κ. Τσίπρα να το κάνει. Και αν κινηθεί σε αυτό θα το στηρίξουμε», σημείωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Σε σχέση με τη β' αξιολόγηση τόνισε ότι πρόκειται ουσιαστικά για ένα τέταρτο μνημόνιο.

«Η καθυστέρηση στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης έχει πρόσθετο κόστος», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ και συμπλήρωσε: «Εδώ κι ένα χρόνο ζητάμε από την κυβέρνηση να ολοκληρώσει την αξιολόγηση».

«Συμφωνήθηκε επί της ουσίας ένα τέταρτο μνημόνιο το οποίο δεν περιλαμβάνει καν χρηματοδότηση. Ο κ. Τσίπρας νομοθετεί 3,6 δισ. πρόσθετα μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος. Είναι αναξιόπιστος.  Η ελληνική οικονομία δε μπορεί να αντέξει αυτά τα πλεονάσματα. Αλλά μόνο εάν προτάξουμε αξιόλογο μεταρρυθμιστικό σχέδιο μπορούμε να πάρουμε ανάσες. Ο κ. Τσίπρας καλείται να εφαρμόσει αλλαγές που δεν πιστεύει. Όσο παραμένει την εξουσία η χώρα θα σέρνεται και η ανέχεια θα αυξάνεται. Το πώς θα πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους είναι δικό μας θέμα. Εάν κόψουμε δαπάνες, μαζέψουμε τις ΔΕΚΟ θα έχουμε δυνατότητα να παρέμβουμε σε άλλα σκέλη. Να κόψουμε φόρους", ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, επαναλαμβάνοντας πως το κράτος έχει συνέχεια, αλλά αυτό που προτάσσει η οδός Πειραιώς είναι ένα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής, το οποίο θα αποτελέσει το όχημα της εξόδου από την κρίση.

Κάνοντας ειδική αναφορά στη μείωση του αφορολόγητου, επεσήμανε πως πρέπει να μειωθεί παράλληλα ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής. "Θα υπάρξουν συνταξιούχοι που θα χάσουν και 12η και 11η σύνταξη εκεί που κάποιοι τους έλεγαν πως θα δώσουν 13η…Τα αντίμετρα είναι ο φερετζές ενός σκληρού πακέτου για το 2019 και 2020…Ρωτήστε τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ εάν συμφωνούν με τα μέτρα. Για τη ΔΕΗ κρούουμε τον κώδωνα. Η επιχείρηση θα καταρρεύσει. Εμείς έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας…", ανέφερε.

Εκτίμησε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση» να επιτευχθεί ανάπτυξη 2,7% λέγοντας χαρακτηριστικά ότι με το ζόρι θα φτάσουμε το 1%.

Προειδοποίησε μάλιστα ότι τον Αύγουστο του 2018 η χώρα ή θα μπορεί να δανειστεί από τις αγορές, ή να καταφύγει σε κάποιου είδους χρηματοδότηση.

Αναφορικά με το αίτημά του για εκλογές, τόνισε ότι αν είχαν πραγματοποιηθεί «θα είχαμε πετύχει καλύτερο αποτέλεσμα. Ο κ. Τσίπρας δεν κέρδισε τίποτα, ούτε για το χρέος».