Skip to main content

Μητσοτάκης στη Voria.gr: Έτσι θα προσελκύσω επενδύσεις (video)

Από τη Voria.gr η πρώτη ερώτηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ - Το μήνυμα για τους Έλληνες και ξένους επενδυτές.

Με την ερώτηση της Voria.gr για τις επενδύσεις και τις ενέργειες που προτίθεται να κάνει ως κυβέρνηση η ΝΔ για την προσέλκυσή τους ξεκίνησε η συνέντευξη Τύπου του αρχηγού της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη στην 82η ΔΕΘ

Η ερώτηση που έθεσε η Voria.gr στον κ. Μητσοτάκη ήταν: "Το μεγαλύτερο πρόβλημα που απασχολεί την ελληνική κοινωνία είναι η ανεργία. Όλοι πλέον αναγνωρίζουν ότι ως χώρα χρειαζόμαστε επενδύσεις, που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Εσείς, τι διαφορετικό θα κάνετε, εφόσον γίνετε κυβέρνηση, για να διασφαλίσετε ότι και θα έρθουν, αλλά και θα μείνουν οι επενδύσεις στη χώρα;"

Στην απάντησή του ο κ.Μητσοτάκης υπογράμμισε: "Είναι θετικό ότι το αναγνωρίζουν πια όλοι αυτό, διότι πριν από λίγα χρόνια δε συνέβαινε. Η Ελλάδα χρειάζεται τα αμέσως επόμενα χρόνια, 100 δισ. ευρώ, όσα της κόστισαν οι πολιτικές της κυβέρνησης. Αυτο μπορεί να γίνει μόνο με πολλές ιδιωτικές εγχώριες και ξένες επενδύσεις τα επόμενα χρόνια για να μπορέσει να φτάσει στον μέσο όρο της ΕΕ. Οι ιδιωτικές επενδύσεις είναι ο μόνος τρόπος. Η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ θα είναι μια κυβέρνηση απολύτως και συνολικά συντονισμένη και προσηλωμένη στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων. Δεν πρόκειται να δεχτώ οποιαδήποτε απόκλιση από αυτόν τον στόχο".

Όπως επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης, με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας η Ελλάδα θα εκπέμπει το μήνυμα ότι είναι φιλική στις ελληνικές και ξένες επενδύσεις. "Θα επιδιώξω τη μέγιστη δυνατή συναίνεση ώστε να εξασφαλίσουμε σταθερότητα για το φορολογικό σύστημα. Έχω δεσμευτεί για ένα απλοποιημένο αδειοδοτικό πλαίσιο που θα μεταφέρει το βάρος της συμμόρφωσης από τον επενδυτή στο ίδιο το κράτος, για ένα διαφορετικό και απλοποιημένο χωροταξικό σχεδιασμό, ώστε οι επενδύσεις κεφαλαίου κυρίως στη βιομηχανία να υλοποιούνται πολύ πιο γρήγορα. Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τη δικαιοσύνη να προτεραιοποιεί υποθέσεις που αφορούν μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις, έτσι ώστε όπου υπάρχει δικαστική εμπλοκή αυτές οι υποθέσεις να εκδικάζονται με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα. Έχω μιλήσει για το πώς θα μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε πραγματικές συνθήκες ρευστότητας αν δεν λυθούν τα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος. Έχουμε προτείνει λύση στο ζήτημα των κόκκινων δανείων με τη Δεύτερη ευκαιρία".

Σημείωσε, δε, χαρακτηριστικά, "εμείς δεν ανακαλύψαμε τώρα τις ιδιωτικές επενδύσεις κι εγώ προσωπικά δε φοράω τη μία το κοστούμι του επενδυτή και αμέσως μετά το αμπέχονο του διαδηλωτή".

Η γενιά των 360 ευρώ έχει τη σφραγίδα του κ. Τσίπρα

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η ΝΔ δεν έχει ταξικό πρόσημο. «Μια πολιτική αλληλεγγύης ξεκινάει από τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης,αλληλεγγύη δεν είναι να διαχειρίζεται κανείς ευρωπαϊκούς πόρους για να παρέχει επιδόματα, τα οποία κάποια στιγμή θα τελειώσουν. Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ήταν έργο της Νέας Δημοκρατίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υποτίθεται το κόμμα που βρίσκεται πιο κοντά στους πιο αδύναμους και τελικά ψήφισε μείωση του αφορολόγητου και περαιτέρω περικοπή των συντάξεων από το 2019. Η γενιά των 360 ευρώ έχει τη σφραγίδα του κ. Τσίπρα. Οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια», τόνισε χαρακτηριστικά.

Για την έξοδο από το τρίτο μνημόνιο τον επόμενο Αύγουστο ο κ.Μητσοτάκης παρατήρησε ότι δεν υπάρχει καμιά καθαρή έξοδος από τα μνημόνια, όπως θέλει να παρουσιάσει η κυβέρνηση. "Όταν μάλιστα ο κ. Τσίπρας έχει δεσμεύσει τη χώρα με νέα μέτρα για το 2019-2020 ύψους 5 δισ.ευρώ, για ποια έξοδο μιλάμε; Για να υλοποιήσει ο κ. Τσίπρας τα όποια αντίμετρα διαφημίζει πρέπει να συνεννοηθεί με τους δανειστές; Αφού βγαίνουμε από το μνημόνιο, γιατί; Κάποιοι θέλουν να ξεχάσουν το πρώτο εξάμηνο του 2015. Τότε που έπρεπε να βγαίναμε από το μνημόνιο. Αυτή η περιπέτεια στην οποία μας έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ μας στοίχισε 100 δισ.ευρω και δύο μνημόνια. Οι Έλληνες ξέρουν ότι σήμερα είναι σε χειρότερη κατάσταση από το 2015. Όσο πιο γρήγορα έρθει η πολιτικη αλλαγή, τόσο το καλύτερο για τη χώρα. Το αίτημα για εκλογές είναι ενα διαρκές αίτημα, μέχρι να γίνουν εκλογες. Δεν περιοριζόμαστε όμως μόνο εκεί ούτε αναλώνω το χρόνο μου για να κάνω αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. Ο κόσμος ξέρει πολύ καλά πια. Σκληρή αντιπολίτευση θα κάνουμε αλλά κυριότερο ειναι να πείσουμε τους Έλληνες ότι υπάρχει άλλος δρόμος για να βγούμε από την κρίση", σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το τέταρτο μνημόνιο είναι ήδη εδώ

Για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών σε σχέση με τα μνημόνια κ. Μητσοτάκης τόνισε: Οι δεσμεύσεις μου για μειώσεις φορολογικών συντελεστών είχαν προσδιοριστεί και ισχύουν από πέρσι. Από πέρσι είχαμε προσδιορίσει και τα ισοδύναμα. Η κυβέρνηση με κατηγορεί ότι εγώ δεσμεύτηκα σε τέταρτο μνημόνιο. Το τέταρτο μνημόνιο όμως είναι ήδη εδώ και η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί σε μέτρα πέντε δις. ευρώ. Η κυβέρνηση δέσμευσε τη χώρα σε αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο με υπερβολικά πλεονάσματα. Πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις και με αυτές θα μπορέσουμε να κάνουμε την πολιτική μας. Το τέταρτο μνημόνιο φέρει την υπογραφή των κ.κ. Τσίπρα και Καμμένου. Ακόμη πληρώνουμε το τίμημα της περήφανης διαπραγμάτευσης του 2015.

Ο κ. Μητσοτάκης απέκλεισε απολύσεις στο Δημόσιο. "Δε θα γίνουν απολύσεις στο δημόσιο, ούτε όμως και διαρκείς ανανεώσεις συμβάσεων. Θα συμπιέσω το κόστος του δημοσίου, δίνοντας περισσότερες υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα. Οι ΣΔΙΤ ελάχιστα έχουν αξιοποιηθεί στη χώρα. Θέλω ενα κράτος που να κάνει λιγότερα πράγματα και να τα κάνει καλύτερα και με λιγότερο κόστος", εξήγησε ο πρόεδρος της ΝΔ.

 Είπε ότι μπορεί να υπάρξει μερικώς ακατάσχετος λογαριασμός, σε συνδυασμό με επιθετική προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, με εφαρμογή στις υποχρεώσεις προς το δημόσιο. "Δεν είμαστε οπαδοί οποιασδήποτε επιχειρηματικότητας. Υπάρχει καλή και κακή επιχειρηματικότητα", σημείωσε και τόνισε ότι σε όσους πτωχεύουν επιχειρήσεις και παρκάρουν τα χρήματα τους στο εξωτερικό δεν υπάρχει καμιά δεύτερη ευκαιρία.

Άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το μέλλον του γραφείου πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη σε μία κυβέρνηση της ΝΔ, για το οποίο όμως όταν δημιουργήθηκε πριν ένα χρόνο είχε κάνει λόγο για κατάργηση. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι σημασία έχουν οι πολιτικές για τη Βόρεια Ελλάδα κι όχι αν θα έχει ή όχι ο πρωθυπουργός γραφείο στην πόλη.

 Σε σχέση με τα Πανεπιστήμια, ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ της αλλαγής του ρόλου των φοιτητικών παρατάξεων αλλά και της αναθεώρησης του άρθρου 16. «Πρέπει να αλλάξει ο ρόλος των φοιτητικών παρατάξεων. Οι φοιτητές δεν πρέπει να ψηφίζουν στις εκλογές για ανάδειξη πρυτανικών οργάνων. Αλλάζει και ο ίδιος ο ρόλος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, δεν έχει λόγο να συμμετέχει σε φοιτητικές εκλογές που αφορούν λίγους και αποξενώνουν τους πολλούς. Δεν θέλω να ξαναδώ αφίσα της ΔΑΠ σε πανεπιστήμιο. Να επιτρέπονται και ιδιωτικά και μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια στη χώρα, με αναθεώρηση του άρθρου 16 του συντάγματος. Πολλά από όσα είπα χθες μπορεί να ενόχλησαν κάποιους, να τάραξαν λιμνάζοντα ύδατα, αλλά γι' αυτές μου τις απόψεις εξελέγην πρόεδρος της Ν.Δ. και θα συνεχίσω να τις υποστηρίζω με σθένος», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με την οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό επέρριψε ευθύνες στη διαχείριση της κυβέρνησης και είπε ότι πρέπει να αποδοθούν ευθύνες πολιτικές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο κ. Κουρουμπλής πρέπει να παραιτηθεί. «Χρειάστηκε να περάσουν πέντε και έξι ημέρες για τη δημιουργία συντονιστικού οργάνου για την αντιμετώπιση της καταστροφής. Δεν θέλω να πω ότι όλες οι αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού αφορούν τον κ. Κουρουμπλή. Βρισκόμαστε μπροστά σε μία μεγάλη οικολογική καταστροφή, υπάρχουν ευθύνες που ακόμη δεν έχουν επιμεριστεί. Υπάρχουν ερωτήματα και για τους λόγους της βύθισης του πλοίου, αλλά και για την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού», ανέφερε.

Για την επένδυση του χρυσού στη Χαλκιδική, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας θέλει την επένδυση. "Τη συμβατότητα την κρίνει η δικαιοσύνη. Και αυτή εχει αποφανθεί. Η επένδυση έγινε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης για μικροκομματικά συμφέροντα. Μου έκανε εντύπωση που ο κ. Σταθάκης μετά την τελευταία φασαρία έσπευσε να υπογράψει τρεις άδειες, που ειχε στα συρτάρια του. Έπρεπε να κινδυνεύσει η επένδυση ή να διασυρθεί η χώρα διεθνώς για να υπογράψει; Εμείς δεν πρόκειται να παίξουμε με τις ζωές μεροκαματιάρηδων και να τους βάλουμε στο ζύγι κομματικών αντιπαραθέσεων. Η κυβέρνηση στα λόγια θέλει επενδύσεις και στις πράξεις κάνει το αντίθετο, βάζοντας προσχώματα. Δεν πείθομαι από την επενδυτική μετάλλαξη του πρωθυπουργού", ανέφερε.

Για την ανανέωση στη ΝΔ και την ομάδα με την οποία σκοπεύει να κυβερνήσει ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για μια διαρκή ανανέωση και στα όργανα και στις δομές και στα πρόσωπα του κόμματος, με πρωτόγνωρες διαδικασίες, όπως το μητρώο στελεχών. "Θα ήθελα να είχαμε προχωρήσει ακόμη πιο τολμηρά στην ανανέωση των προσώπων. Αντιμετωπίζουμε όμως ενα πρόβλημα σημαντικό. Υπάρχει δισταγμός, παρά τη μεγάλη συμμετοχή και έχω επικεντρώσει τις προσπάθειες μου σε αυτό. Στην επόμενη κυβέρνηση θα υπάρχουν εκπλήξεις και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη", υπογράμμισε.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η κυβέρνησή του θα προτείνει νέο εκλογικό νόμο, που δε θα είναι η απλή αναλογική, αλλά ένα καινοτόμο εκλογικό σύστημα, αντιπροσωπευτικό, δημοκρατικό, με στοιχεία ενισχυμένης αναλογικής και με τις μέγιστες δυνατές συναινέσεις.

Η ερώτηση για τον ΠΑΟΚ

Μέχρι και ερώτηση για τον ΠΑΟΚ είχε το μενού της συνέντευξης Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Ο πρόεδρος της ΝΔ ρωτήθηκε αν μετά την πολιτικοποίηση του ποδοσφαίρου φτάσαμε στην ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής. Ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι η ατάκα του για την ευρωπαϊκή πορεία του ΠΑΟΚ στον Θοδωρή Ζαγοράκη έγινε από λάθος: "Έκανα λάθος στη διατύπωση μου χτες και ζητώ συγγνώμη από τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ. Δεν υπήρχε καμιά διάθεση ειρωνείας ή ο,τιδήποτε άλλο, απλώς είχα την εντύπωση ότι είχε προχωρήσει ο ΠΑΟΚ στην Ευρώπη, ενώ είχε αποκλειστεί. Δεν είχα καμιά διάθεση ειρωνείας. Σέβομαι τον ΠΑΟΚ και όλες τις ομάδες. Είμαι πάνω από όλα φίλαθλος και μου αρέσει το ποδόσφαιρο και εύχομαι να έχουμε ένα καθαρό κι ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Δεν έχω επίσης κανένα πρόβλημα με οποιονδήποτε επιχειρηματία και τη δράση του. Όταν όμως για να στηρίξει τα επιχειρηματικά του συμφέροντα κάποιος αγοράζει ΜΜΕ και χρειάζεται πολιτική προστασία για να προωθήσει τα επιχειρηματικά του συμφέροντα έχω πρόβλημα. Κανένας δεν πρέπει να αισθάνεται ότι έχει προστασία πολιτική ή μιντιακή. Αν κάποιος είναι νόμιμος δεν έχει τίποτα να φοβηθεί, αν ειναι παράνομος δεν θα κάνει τη δουλειά. Δεν πολιτικοποίησα άλλωστε εγώ αυτή την αντιπαράθεση".

Αστείο να μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ για άκρα

Δεν υπάρχουν στη ΝΔ ακραία στοιχεία, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, σε σχετική ερώτηση, αλλά το μεγάλο κεντροδεξιό κόμμα της χώρας: "Είναι τουλάχιστον αστείο να μιλούν αυτοί οι οποίοι οδήγησαν τη χώρα στις εκλογές, συμπράττοντες με τη Χρυσή Αυγή, που συνεργάζονται στην κυβέρνηση με τον κ. Καμμένο και που είναι έτοιμοι να συνεργαστούν ξανά με τη Χρυσή Αυγή για να αλλάξουν τον εκλογικό νομό και να θεσμοθετήσουν την απλή αναλογική για άκρα".

Είπε επίσης ότι σε κάθε περίπτωση θα επιδιώξει μετεκλογικά συνεργασίες, στη βάση συγκεκριμένης ατζέντας, εξαιρώντας τον ΣΥΡΙΖΑ από τις επιθυμητές συνεργασίες.

Με ένα ξερό και απόλυτο "όχι" απάντησε ο κ. Μητσοτάκης και στο ερώτημα αν θα συνεργαζόταν μετεκλογικά με τους ΑΝΕΛ.

 Πλήρη στήριξη στον αντιπρόεδρο του κόμματος Άδωνι Γεωργιάδη παρείχε πάντως ο κ. Μητσοτάκης, υπερασπιζόμενος τη δική του επιλογή: "Ο κ. Γεωργιάδης είναι δική μου επιλογή. Δεν εκφράζει ακραίες θέσεις. Έχει τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο να εκφράζεται και μπορεί να είπε κάποια στιγμή και μια κουβέντα παραπάνω. Όλοι το έχουμε κάνει κάποια στιγμή. Αλλά ακραίος δεν είναι. Είμαστε ένα μεγάλο κόμμα και πρέπει να ανεχόμαστε πολλές διαφορετικές αποχρώσεις. Στο κόμμα λειτουργούν όργανα, λαμβάνονται συλλογικές αποφάσεις και στηρίζεται ενιαία γραμμή από όλους. Υφολογικές αξιολογήσεις στελεχών δε χρειάζονται, χρειάζεται αξιολόγηση του περιεχομένου όσων λένε".

Για το θέμα που προέκυψε με την αναγγελία της υποψηφιότητας του υιού Τραγάκη, ανέφερε: "Όποιος ισχυρίζεται, εκτός εν ενέργεια βουλευτών, δημόσια ότι έχει πάρει το χρίσμα θα έχει την ίδια τύχη με το γιο του κ. Τραγάκη. Καθένας έχει το δικαίωμα να θέλει, να προσπαθεί και να το λέει. Όχι όμως να λέει ότι πήρε το χρίσμα, παρακάμπτοντας τις αποφάσεις του προέδρου και των οργάνων του κόμματος". Παράλληλα, γι' ακόμη μια φορά έκανε λόγο για μεγάλη ανανέωση των ψηφοδελτίων.

Για την εξεταστική που ζητά η ΝΔ για τον Πάνο Καμμένο, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: "Ο κ. Καμμένος συνομίλησε με έναν καταδικασμένο για εμπόριο ναρκωτικών. Ο κ. Καμμένος πρέπει να εξηγήσει γιατί ειχε επανειλημμένες συνομιλίες με έναν κατάδικο. Περιμένω απαντήσεις. Υπάρχει κι ένας λιμενικός υπάλληλος που εμπλέκεται στην υπόθεση με σοβαρότατες κατηγορίες και παραμένει στο σώμα".

Για τη διανομή κοινωνικού μερίσματος και φέτος από την κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως οποιαδήποτε υπεραπόδοση θα διατεθεί για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.