Skip to main content

Μητσοτάκης: Δεν συζητάμε για απολύσεις στο Δημόσιο

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι σέβεται και τιμά τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως ένα πραγματικά κύτταρο Δημοκρατίας

Το σενάριο απολύσεων διέψευσε «ρητά και κατηγορηματικά» ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Δημαρχείο Μεταμόρφωσης.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «κανείς σήμερα δεν μιλάει για απολύσεις στο Δημόσιο». «Με την εξαίρεση των περιπτώσεων παράνομων διορισμών ή ακραίων πειθαρχικών παραπτωμάτων, που δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να διαφωνήσει μαζί μου, ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν πρέπει να έχουν θέση στο Δημόσιο» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Για την αναδιάρθρωση του Δημοσίου Τομέα, επισήμανε πως απαιτείται μια επαναξιολόγηση των οργανωτικών δομών, με σύγχρονα οργανογράμματα. Ειδικότερα, ανέφερε ότι απαιτείται καθορισμός αρμοδιοτήτων με περιγραφές ρόλων και περιγράμματα θέσεων, οργανωτικές δυνατότητες που θα δίνουν ευκαιρίες στους δημόσιους υπαλλήλους, όχι απλά να επιτελέσουν την αποστολή τους, αλλά και να αξιολογηθούν για το παραγόμενο έργο τους.

Σε αυτό το σημείο τόνισε ότι επιμένει στην έννοια της αξιολόγησης, διευκρινίζοντας ότι «οι παρεχόμενες υπηρεσίες από τους δημοτικούς υπαλλήλους, από τους δημόσιους υπαλλήλους, πρέπει να αξιολογούνται.

Ειδικότερα, σημείωσε ότι πρέπει να αξιολογούνται εσωτερικά από τους προϊσταμένους και πρέπει να αξιολογούνται και εξωτερικά από τους δημότες. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν, σήμερα, πολλά εργαλεία τα οποία επιτρέπουν στους Δήμους να δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες να αξιολογούν τις υπηρεσίες που παρέχουν, με διευρυμένα εργαλεία λογοδοσίας.

Αναφορικά με το πώς αντιλαμβάνεται η Νέα Δημοκρατία τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι σέβεται και τιμά τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως ένα πραγματικά κύτταρο Δημοκρατίας. Μεταξύ άλλων, τόνισε πως αν η κοινωνική συνοχή κρατήθηκε στη χώρα μας, οφείλεται και σε ένα βαθμό στον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πλην όμως, πρόσθεσε, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, σήμερα, στη χώρα μας χρειάζεται μια ουσιαστική αναδιάρθρωση.

Ειδικότερα ανέφερε πως χρειάζεται μια αναδιάρθρωση στον τρόπο με τον οποίο συνεργάζεται με την κεντρική εξουσία, καθώς και ως προς το πλέγμα των αρμοδιοτήτων, που συγχέουν πολλές φορές τις αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τις αρμοδιότητες της περιφέρειας, της αποκεντρωμένης διοίκησης και του κεντρικού κράτους.

Επίσης χρειάζεται μια ουσιαστική αναμόρφωση του «Καλλικράτη», η οποία θα λάβαινε τη μορφή ενός νέου θεσμικού χάρτη συνολικά για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, κάτι το οποίο, όπως είπε, αποκαλεί πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, να προσδιοριστεί δηλαδή, ποιος κάνει τι.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, αυτή θα έπρεπε να είναι η πρώτη πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης, αντί, όπως είπε, να την απασχολεί το ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου. Πρόσθεσε ότι κατά τη γνώμη πρόκειται για μια παρέμβαση που κινείται σε λάθος κατεύθυνση, διότι θα καταστήσει τους Δήμους πρακτικά μη κυβερνήσιμους.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επανέλαβε επίσης ότι η κινητικότητα είναι εργαλείο καλύτερης αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου. Υπογράμμισε όμως την ανάγκη να δίνεται η δυνατότητα, με βάση πολύ συγκεκριμένες προδιαγραφές, να μετακινούνται υπάλληλοι, από εκεί που υπάρχει πλεονάζον προσωπικό εκεί που υπάρχουν ελλείψεις, να γίνεται η καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης.