Skip to main content

Μητσοτάκης: Αποτύχατε και ως αντιμνημονιακοί και ως μνημονιακοί

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε λόγο για προϋπολογισμό λιτότητας, αντιαναπτυξιακό, προϋπολογισμό φόρων και εν τέλει αντιλαϊκό

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή.

«Αποτύχατε και ως αντιμνημονιακοί και ως διαχειριστές του μνημονίου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

«Ρίξατε την προηγούμενη κυβέρνηση (σ.σ. με πρωθυπουργό τον Αντ. Σαμαρά), σε αγαστή συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή και τον Φώτη Κουβέλη για να έρθετε να εφαρμόσετε τις πιο σκληρές πολιτικές που βίωσε η χώρα ... κοροϊδέψατε τον ελληνικό λαό δύο φορές, αποτύχατε δύο φορές. Τη μία φορά σαν αντιμνημονιακή δύναμη, την δεύτερη σαν μνημονιακή» είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ., ενώ έκανε λόγο για χρήσιμους ηλίθιους, διεμηνύοντας πως «τρίτη ευκαιρία δεν έχετε».

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό είπε ότι είναι «προϋπολογισμός λιτότητας, αντιαναπτυξιακός, προϋπολογισμός φόρων και εν τέλει αντιλαϊκός». Η κυβέρνηση, είπε, έχει αποτύχει παταγωδώς, η Ελλάδα σέρνεται.

«Δεν αξίζει στους πολίτες άλλος ένας χαμένος χρόνος μετά από τόσες θυσίες. Εδώ και τρία χρόνια κρύβετε το πραγματικό πρόβλημα και ψεύδεστε συνειδητά», τόνισε.

«Η κυβέρνησή σας έχει ήδη βάλει τη χώρα σε τέταρτο μνημόνιο, υπάρχουν ψηφισμένα μέτρα για μετά το 2018, για ποια καθαρή έξοδο μιλάτε;» είπε απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό.

Πρόσθεσε ότι τα μεγαλύτερα θύματα της πολιτική της κυβέρνησης είναι οι οικονομικά ασθενέστεροι, ενώ την κατηγόρησε ότι διαλύει τη μεσαία τάξη.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας χαρακτήρισε αχρείαστα τα υπερπλεονάσματα του 2016 και του 2017, λέγοντας ότι δεν προέκυψαν από την υπεραπόδοση της οικονομίας, αλλά είναι προϊόν της απαράδεκτης υπερφορολόγησης της παραγωγικής Ελλάδας.

«Γιατί πρέπει να παράγουμε μεγαλύτερα πλεονάσματα από αυτά που μας ζητάνε οι πιστωτές μας;» ρώτησε, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση προβαίνει σε αυτή τη συνειδητή επιλογή των μεγαλύτερων υπερπλεονασμάτων για να μοιράζει επιδόματα «αντιγράφοντας τις χειρότερες πελατειακές λογικές τις μεταπολίτευσης».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η φοροδιαφυγή αυξάνεται διαρκώς, ενώ υποστήριξε ότι «η ανελέητη φορολογική και ασφαλιστική επιδρομή κατά πάντων, η διευρυμένη εσωτερική στάση πληρωμών, η μείωση επενδυτικών και κοινωνικών δαπανών έφεραν το δήθεν υπερπλεόνασμα και τη δήθεν υπεραπόδοση».

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε και προσωπικά κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας τον για ψέματα και «αφόρητο κυνισμό».

«Μας είπατε κ. Τσίπρα ότι η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση δεν είναι μεγάλης σημασίας. Φταίω εγώ τώρα αν σας πως ψεύτη; Ή μήπως προτιμάτε το κωλοτούμπας, που έχετε πατεντάρει;» ανέφερε, με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις του κ. Τσίπρα για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.

«Το πρόβλημά σας κ. Τσίπρα δεν είναι η ιδεολογία σας, αμφιβάλλω αν έχετε οποιαδήποτε» συνέχισε και πρόσθεσε: «Το πρόβλημά σας τελικά κ. Τσίπρα είναι ο αφόρητος κυνισμός και η βαθιά σας ανηθικότητα και όσο παραμένετε στην εξουσία καλύτερες μέρες δεν θα έρθουν».

Αναφερόμενος στους πλειστηριασμούς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι λέει ψέματα, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει καμία οριζόντια προστασία για την πρώτη κατοικία. «Αποκαλύψτε τουλάχιστον τους στρατηγικους κακοπληρωτές» πρόσθεσε.