Skip to main content

Μητσοτάκης: Από Δευτέρα χτίζουμε εναλλακτική κυβερνητική πρόταση

Ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύεται ότι «η ανανεωμένη Νέα Δημοκρατία υπό τη δική μου ηγεσία θα είναι μια μεγάλη συμμετοχική κεντροδεξιά παράταξη»

Από Δευτέρα χτίζουμε την μεγάλη κεντροδεξιά που σύντομα θα δώσει αξιόπιστη εναλλακτική κυβερνητική πρόταση στην Ελλάδα, δηλώνει στο in.gr ο Κυριάκος Μητσοτάκης μια ανάσα πριν από την εκλογή προέδρου στη ΝΔ.

Δεσμεύεται ότι «η ανανεωμένη Νέα Δημοκρατία, υπό τη δική μου ηγεσία θα είναι μια μεγάλη συμμετοχική κεντροδεξιά παράταξη που θα ενσωματώσει όλους όσοι δεν ανήκουν στα άκρα του πολιτικού φάσματος», ενώ εκτιμά πως με την εκλογή του, το κόμμα θα ανοίξει διάπλατα στην κοινωνία.

«Η εγγραφή μέλους στη ΝΔ θα είναι μια εκδήλωση αντίστασης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» σημειώνει.

Παράλληλα, αφήνει αιχμές για τα ώς τώρα πεπραγμένα στη ΝΔ λέγοντας ότι «με εμένα στο τιμόνι η δημιουργικά ανανεωμένη Νέα Δημοκρατία παύει να είναι ένα κόμμα μηχανισμών και γίνεται ένα κόμμα αξιών, ελκυστικό προς τους πολίτες».

Ολόκληρη η συνέντευξη

Δύο κεντροδεξιοί διαφορετικών αποχρώσεων, εσείς και ο κ. Μεϊμαράκης, διεκδικείτε τις ψήφους των δύο που βρίσκονται στα «δεξιά» της ΝΔ, του κ. Γεωργιάδη και του κ. Τζιτζικώστα. Πώς μπορείτε να κερδίσετε αυτή την ιδεολογική μάχη; Και τελικά γιατί εσάς αντί του κ. Μεϊμαράκη;

«Το 60% και πλέον των παλαιών και νέων μελών μας εκφράστηκε στον πρώτο γύρο υπέρ της δημιουργικής ανανέωσης της Νέας Δημοκρατίας. Η ανανεωμένη Νέα Δημοκρατία, υπό τη δική μου ηγεσία θα είναι μια μεγάλη συμμετοχική κεντροδεξιά παράταξη που θα ενσωματώσει όλους όσοι δεν ανήκουν στα άκρα του πολιτικού φάσματος και αποδέχονται τις αρχές και τις αξίες μας. Σε μια τέτοια δημιουργικά ανανεωμένη Νέα Δημοκρατία θα αισθάνονται εξίσου άνετα ο αυτοπροσδιοριζόμενος 'δεξιός' Άδωνις και ο αυτοπροσδιοριζόμενος 'κεντροδεξιός φιλελεύθερος' Απόστολος».  

Εκτιμάτε ότι ο αριθμός των νεοδημοκρατών που θα έρθουν να ψηφίσουν αυτή την Κυριακή θα πλησιάσει τον αριθμό των 400.000 της πρώτης Κυριακής; Εσείς με τι συμμετοχή θα είστε ευχαριστημένος;

«Όσο μεγαλύτερη η συμμετοχή τόσο περισσότερη δύναμη θα δώσουμε στη Νέα Δημοκρατία. Γι' αυτό, εφόσον εκλεγώ, θα ανοίξω διάπλατα το κόμμα ώστε να εγγραφούν πολύ περισσότερα μέλη. Στο τέλος κάθε μήνα θα δημοσιεύουμε τον αριθμό των μελών μας. Η εγγραφή μέλους στη δημιουργικά ανανεωμένη Νέα Δημοκρατία θα είναι μια εκδήλωση αντίστασης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και μια ψήφος εμπιστοσύνης στην μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη». 

Επαναλαμβάνετε σε δηλώσεις σας ότι οι απολύσεις τις οποίες αποφασίσατε όσο ήσασταν υπουργός δεν σας ήταν ευχάριστες. Το ίδιο λέει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για το τρίτο μνημόνιο…

«Το τρίτο μνημόνιο το διαπραγματεύτηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αφού απέτυχε να λειτουργήσει στο πλαίσιο του δεύτερου μνημονίου και οδήγησε την Ελλάδα στα πρόθυρα της εξόδου από την Ευρωζώνη. Εγώ υλοποίησα τις δεσμεύσεις της χώρας μου και προχώρησα σε μεταρρυθμίσεις που έκαναν το κράτος φιλικότερο προς τους πολίτες, αποτελεσματικότερο και αποδοτικότερο. Δεν καταλαβαίνω πού βλέπετε την αναλογία».

Στον β’ γύρο σάς στηρίζει ανοικτά ο Αδωνις Γεωργιάδης και εμμέσως ο Μάκης Βορίδης. Ορισμένοι μιλούν για ανορθόδοξη συμμαχία σας, ενός Μητσοτάκη, με σαμαρικούς. Πώς σχολιάζετε;

«Από την αρχή δε ζήτησα δημόσια στήριξη από κανέναν. Συμμαχίες ούτε έκανα ούτε θα κάνω διότι πρεσβεύω την αξιοκρατία, τη διαφάνεια και τις ίσες ευκαιρίες. Οι συμφωνίες κάτω από το τραπέζι και οι παρασκηνιακές ζυμώσεις είναι πρακτικές που δεν συνάδουν με την ανανεωμένη Νέα Δημοκρατία που έχω στο μυαλό μου. Ζητώ από τα παλαιά και νέα μέλη μας, προβεβλημένα ή μη, επώνυμα ή ανώνυμα να ψηφίσουν με ένα και μοναδικό κριτήριο: ποια επιλογή είναι καλύτερη για την παράταξη και την Ελλάδα».

Τελικά, έχετε τη στήριξη του Απόστολου Τζιτζικώστα στον β’ γύρο;

«Η δήλωσή του δεν νομίζω ότι αφήνει περιθώρια ερμηνείας». 

Τι θα αλλάξει στη ΝΔ με εσάς αρχηγό;

«Από Δευτέρα χτίζουμε την μεγάλη κεντροδεξιά που σύντομα θα δώσει αξιόπιστη εναλλακτική κυβερνητική πρόταση στην Ελλάδα. Δημιουργούμε μαζί με τα μέλη και τους φίλους μας ένα κόμμα συμμετοχικό, ανοιχτό σε ιδέες και τάσεις που θα πορεύεται εμπεδώνοντας σε κάθε του επιλογή την αξιοκρατία, τη διαφάνεια και τη δημοκρατία.

» Με εμένα στο τιμόνι η δημιουργικά ανανεωμένη Νέα Δημοκρατία παύει να είναι ένα κόμμα μηχανισμών και γίνεται ένα κόμμα αξιών, ελκυστικό προς τους πολίτες. Στόχος μου είναι να δώσουμε νόημα στην πολιτική και βάσιμη ελπίδα στην Ελλάδα. Με την ψήφο και τη συμμετοχή των μελών μας όλα αυτά θα τα πετύχουμε. Το εγγυώμαι».