Skip to main content

Μητράκος: Δεν κινδυνεύουν οι τράπεζες με τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση

Λάθος νούμερα επικαλούνται όσοι μιλάνε για μία ακόμη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, είπε από τη Θεσσαλονίκη ο υποδιοικητής της ΤτΕ

Το τραπεζικό σύστημα είναι εύρωστο και σταθερό, με πολύ υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, πολύ υψηλότερους από τον μέσο όρο της Ευρώπης, τόνισε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Θεόδωρος Μητράκος αποκρούοντας την άποψη ότι οι ελληνικές τράπεζες κινδυνεύουν να βρεθούν μπροστά στην ανάγκη για τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση.

Την παραπάνω δήλωση έκανε ο κ. Μητράκος από τη Θεσσαλονίκη και με την ευκαιρία ομιλίας του στο οικονομικό συνέδριο με θέμα «Επιβιώνοντας από τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς».

«Έχουν λεχθεί πολλά και από διεθνείς φορείς, αλλά τα νούμερα που ακούγονται κατά την άποψή μου δεν είναι ορθά. Θεωρώ ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αυτή την στιγμή έχει σταθεροποιηθεί. Έχει να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις με κυρίαρχη τα κόκκινα δάνεια, όπου όμως δρομολογήθηκαν σημαντικές και συγκεκριμένες ενέργειες και χρονοδιάγραμμα, από την Τράπεζα της Ελλάδος και τις εμπορικές τράπεζες, σε συνεργασία με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της Ευρώπης», τόνισε ο κ. Μητράκος προσθέτοντας:

«Τα πρώτα στοιχεία από την εφαρμογή του χρονοδιαγράμματος είναι ενθαρρυντικά. Ο στόχος που έχει τεθεί μέχρι το 2019, για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 40 δισ ευρώ, εκτιμώ ότι είναι αισιόδοξος αλλά εφικτός και θα αμβλύνει σημαντικά το πρόβλημα.

» Από πλευράς κεφαλαιακής επάρκειας βλέπουμε τον δείκτη Ιδίων Κεφαλαίων στο 18%, με ευρωπαϊκό μέσο όρο στο 16%. Αυτή την περίοδο οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν κανένα πρόβλημα από άποψη κεφαλαίων και σταθερότητας».

Σε ό,τι αφορά στην υλοποίηση του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί ο υποδιοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία στοχοθεσίας με reporting ανά τρίμηνο και στα δύο τελευταία τρίμηνα του 2016 το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων , όχι μόνο σταθεροποιήθηκε στα 107,6 δισ αλλά και μειώθηκε κατά 1 δισ, το δε ποσοστό τους έχει σταθεροποιηθεί στο 45,1%.

Συνδέοντας το θέμα των κόκκινων δανείων με την αγορά ακινήτων ο κ. Μητρόκος δήλωσε ότι «η αγορά ακινήτων βρίσκεται πλέον σε αρκετά χαμηλό επίπεδο, υπάρχει όμως μία κουλτούρα που έχει δυναμισμό και η οποία ιστορικά δεν αδίκησε τον Έλληνα επενδυτή».

«Πιστεύω ότι με το γύρισμα της οικονομίας ο κλάδος των ακινήτων θα αναλάβει καθοριστικό ρόλο στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας», εκτίμησε.