Skip to main content

Μήτκας: Στο πρόσωπο του Γιούνκερ το ΑΠΘ τιμά την Ευρώπη

Για εμάς, φυσικός χώρος είναι η Ευρώπη, κύριε πρόεδρε, καλωσήρθατε στο σπίτι σας, είπε ο πρύτανης του ΑΠΘ απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της Κομισιόν.

Ολοκληρώθηκε η τελετή αναγόρευσης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ως επίτιμου διδάκτορα της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, η οποία έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα υπήρξε συγκέντρωση και πορεία διαδηλωτών κατά της αναγόρευσης Γιούνκερ (δείτε εδώ).

Ο πρύτανης Περικλής Μήτκας ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι το πανεπιστήμιο πιστό στη δημοκρατική παράδοση και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό τιμά τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αναφέρθηκε στον Μέγα Αλέξανδρο και τον Αριστοτέλη και εξήρε το έργο τους. Ακόμα και σήμερα, είπε, δεν συμφωνούν όλοι στο ότι πρέπει να μαθαίνουν οι νέοι τα ίδια ωστόσο, τα πανεπιστήμια ισορροπούν στη μεσότητα του Αριστοτέλη.

«Στο πρόσωπό σας το ΑΠΘ τιμά την Ευρώπη. Το πανεπιστήμιο εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια χάρη στην συμπόρευση με τις Ευρωπαϊκές πρακτικές και δεν νοείται να συνεχίσει να λειτουργεί σε κάποιο άλλο πλαίσιο. Για μας, φυσικός χώρος είναι η Ευρώπη. Κύριε πρόεδρε, καλωσήρθατε στο σπίτι σας! Θέλουμε οι απόφοιτοί μας να εξοπλίζονται με τέτοια εφόδια ώστε να διαπρέψουν στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν. Θεωρούμε ότι το αναπτυξιακό σας πρόγραμμα γνωστό ως Γιουνκερ plan θα βοηθήσει στην ελάττωση του brain drain. Το πανεπιστήμιο σας τιμά για όσα κάνετε για την πατρίδα μας, την Ελλάδα. Η παιδεία και ο πολιτισμός συνθέτουν το κοινό μας παρελθόν και μέλλον», είπε ο κ. Μήτκας.

Επιπλέον, ο κ.Μήτκας τόνισε πως «η Ελλάδα διακρίνεται για τους καλά εκπαιδευμένους επιστήμονές της, που σήμερα μαστίζονται από την ανεργία, με αποτέλεσμα να αναζητούν ευκαιρίες εκτός Ελλάδας», για να αναφερθεί στη συνέχεια στις πρωτοβουλίες του κ.Γιούνκερ προκειμένου η Ελλάδα να βρει ξανά το δρόμο της ανάπτυξης. «Θεωρούμε ότι το αναπτυξιακό σας σχέδιο για την Ευρώπη, κύριε πρόεδρε, το γνωστό σε όλους μας Πακέτο Γιούνκερ, θα συμβάλει στην προσπάθεια της χώρας μας για έξοδο από την κρίση και θα δράσει ως ανάχωμα στο brain drain», συμπλήρωσε. 

«Συνηθίζω να προτρέπω τους νέους επίτιμους διδάκτορες να στηρίξουν με όποιον τρόπο μπορούν το Αριστοτέλειο. Από εσάς, τον πολυάσχολο και πολυπράγμονα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζητώ ?εν είς αντάλλαγμα': Να θυμάστε ότι, στα χρόνια της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, το Ευρωπαϊκό κεκτημένο της ποιοτικής ανώτατης εκπαίδευσης τίθεται σε αμφισβήτηση στην Ελλάδα. Και αυτό συνιστά αδικία για τις σημερινές και τις αυριανές γενιές, οι οποίες δικαιούνται την ίδια, αν όχι καλύτερη, μόρφωση που απόλαυσαν τα μεγαλύτερά τους αδέλφια. Σας ζητώ λοιπόν να το θυμάστε και να πάρετε πρωτοβουλίες για την άρση αυτής της αδικίας», υπογράμμισε.

«Σας τιμούμε σήμερα διότι αναγνωρίζουμε στο πρόσωπό σας τον ηγέτη που ενσαρκώνει τις ιδέες και τις αξίες της σύγχρονης Ενωμένης Ευρώπης, τις οποίες μοιραζόμαστε μαζί σας όλοι εμείς οι Έλληνες Ευρωπαίοι πολίτες», είπε η η αναπληρώτρια Πρύτανη Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του ΑΠΘ, καθηγήτρια της Νομικής Σχολής, Δέσποινα Κλαβανίδου, απευθύνοντας στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τον έπαινο τιμωμένου (laudacio), κατά την τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.