Skip to main content

Μυτιλήνη: Διαδήλωση ιδιοκτητών φορτηγών αυτοκινήτων για τους πρόσφυγες

Oι ιδιοκτήτες των οχημάτων διαμαρτυρήθηκαν για τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών με στόχο την παράνομη φυγή τους από το νησί.

Δεκάδες ιδιοκτήτες φορτηγών αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης διαδήλωσαν σήμερα με τα οχήματά τους στη Μυτιλήνη εναντίον του εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στο νησί πράγμα που όπως χαρακτηριστικά είπαν «μετέτρεψε το να κρύβεται κάποιος στα οχήματα μας ώστε να επιβιβαστεί στο πλοίο της γραμμής για Πειραιά ή Καβάλα, σαν το μόνο τρόπο να φύγει κανείς από το νησί».

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αργύρης Χατζηαργυρίου, εκπρόσωπος των ιδιοκτητών φορτηγών, αμέσως μετά το τέλος της κινητοποίησης που επιλέχθηκε να γίνει Κυριακή για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στη ζωή της πόλης από την κίνηση στο κέντρο της δεκάδων φορτηγών αυτοκινήτων «καθημερινά δεκάδες μετανάστες συλλαμβάνονται κρυμμένοι στα φορτηγά μας αφού ο πολύμηνος εγκλωβισμός τους στο νησί, τους έχει πείσει ότι ο μόνος τρόπος να φύγουν από αυτό είναι να φύγουν παράνομα κρυμμένοι στα φορτηγά μας. Και αυτό το επιχειρούν ξεφορτώνοντας εμπορεύματα ώστε να μπουν αυτοί στη θέση τους, προκαλώντας ζημιές και προπάντων με το να είμαστε καθημερινά ύποπτοι παράνομης μεταφοράς μεταναστών αφού καλούμαστε συνέχεια να αποδεικνύουμε ότι αυτό δεν συμβαίνει με τη συναίνεσή μας».

Χαρακτηριστική η μαρτυρία του συμμετέχοντος στην κινητοποίηση Παναγιώτη Αγγελή ο οποίος πρόσφατα συνελήφθη στο λιμάνι ενώ μετέφερε προς ανακύκλωση από το νησί παλιά ψυγεία. «Σε τρία από τα πολλά φορτωμένα ψυγεία είχαν μπει μέσα τρεις μετανάστες προκειμένου να φύγουν. Λίγες ώρες μετά αυτοί ήταν ελεύθεροι προκειμένου να συνεχίσουν να ψάχνουν τρόπο διαφυγής. Εγώ συνελήφθηκα, δικάστηκα και αθωώθηκα. Τι να το κάνεις όμως; Πέρα από την προσωπική ταλαιπωρία, το φορτηγό μου μέρες τώρα δεν μου έχει αποδοθεί κι εγώ στις δύσκολες μέρες που ζούμε όλοι μας δεν μπορώ να βγάλω μεροκάματο».

Ας σημειωθεί εδώ ότι ο χώρος του λιμανιού της Μυτιλήνης έχει κλείσει για τα φορτηγά αυτοκίνητα για λόγους ασφαλείας και τα φορτηγά υποχρεώθηκαν να βρίσκονται σε δημόσιους χώρους και στο εμπορικό λιμάνι της Μυτιλήνης όπου όμως δεν φυλάσσονται. «Τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιήσουμε παραστάσεις στο Λιμεναρχείο Μυτιλήνης και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης. Αν δε τα καταφέρουμε να πείσουμε για το δίκιο μας, την ικανοποίηση του αιτήματος μας να βάζουμε στον κλειστό χώρο του επιβατικού λιμανιού της πόλης τα φορτηγά μας και ο χώρος αυτός να φρουρείται από Λιμενικούς ή από μια ιδιωτική εταιρεία θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις. Θα σταματήσουμε να πραγματοποιούμε μεταφορές αγαθών με ότι αυτό θα σημαίνει για τη ζωή της πόλης για τους χιλιάδες κατοίκους του νησιού. Και για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που ζουν σε αυτό».