Skip to main content

Μυτιληναίος στο Bloomberg: Ριζικός εταιρικός ανασχηματισμός το 2017

Ποια είναι τα τρία ορόσημα τα οποία μπορούν απογειώσουν την ελληνική οικονομία, όπως τα απαρίθμησε ο ίδιος σε συνέντευξή του στο Bloomberg

Η χρονιά που διανύουμε θα είναι μια καλή χρονιά και ο σχεδιασμός μας για το 2017 δείχνει πως θα είναι μια χρονιά ρεκόρ που θα συνοδευθεί από ένα ριζικό ανασχηματισμό του Ομίλου, ανακοίνωσε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg.

Παράλληλα, επισήμανε ότι ο Όμιλος Μυτιληναίος, που κατά 85% έχει εξαγωγική δραστηριότητα, δεν επηρεάστηκε από τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.

Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομίας, ο κ. Μυτιληναίος στάθηκε σε τρία ορόσημα τα οποία, εφόσον ολοκληρωθούν, «θα την απογειώσουν»:

α. Η 2η αξιολόγηση, η οποία πρόκειται να δύσκολη, καθώς περιλαμβάνει τα θέματα εργατικής νομοθεσίας και ασφάλισης

β. Η επίλυση του ζητήματος του χρέους, για το οποίο υπήρξε υπόσχεση από την πλευρά των δανειστών

γ. Και η αγορά ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ

Όπως είπε, «μετά το δημοψήφισμα και τις εκλογές (του Σεπτεμβρίου του 2015), είχαμε μια νέα καλύτερη κυβέρνηση, που προσπαθεί περισσότερο από την προηγούμενη να ανταποκριθεί στην πραγματικότητα – αυτό που αποκαλώ κυβέρνηση ρεαλισμού. Προσπαθούν να τηρήσουν (συμμορφωθούν με) τους νέους νόμους, τους κανονισμούς και τα συμφωνηθέντα με τους πιστωτές μας».

Εκτίμησε, ακόμη, ότι η αποκατάσταση του τραπεζικού συστήματος θα φέρει εμπιστοσύνη και άρα επενδύσεις. «Έχουμε ακόμα Capital controls. Υπήρξε μεν χαλάρωση των περιορισμών, αλλά ακόμα υφίστανται και η παροχή ρευστότητας στην οικονομία είναι περιορισμένη. Οι καταθέσεις ακόμα δεν έχουν επιστρέψει στις τράπεζες και η εξωτερική χρηματοδότηση είναι ακόμα δύσκολη. Γι αυτό δεν μπορούμε να αναμένουμε μεγάλη αύξηση του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο, αν δεν επιλυθεί το ζήτημα της ρευστότητας», είπε.

«Το ζήτημα της ρευστότητας σημαίνει θέμα αξιοπιστίας και στο εξωτερικό – για να κερδίσουμε εμπιστοσύνη από το εξωτερικό, χρειαζόμαστε την επίλυση του ζητήματος του χρέους και την ένταξη της Ελλάδας στο μηχανισμό ποσοτικής χαλάρωσης. Όταν εξασφαλιστούν αυτά τα δύο, τότε όπως αναφέρει και το ΔΝΤ, θα μπορέσουμε να πάμε στο 2,8% - αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί», πρόσθεσε.

Ο ανασχηματισμός

Σε ό,τι αφορά τα του Ομίλου, ο ίδιος σημείωσε ότι «δεν επηρεάστηκε από τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας». «Η χρονιά που διανύουμε θα είναι μια καλή χρονιά και ο σχεδιασμός μας για το 2017, δείχνει πως θα είναι μια χρονιά ρεκόρ που θα συνοδευθεί από ένα ριζικό ανασχηματισμό (μια ριζική αναδιάρθρωση) του Ομίλου, όπως ανακοινώσαμε πριν δύο εβδομάδες και που είναι αυτή τη στιγμή έτοιμη να υλοποιηθεί», πρόσθεσε.

Σχετικά με την αγορά πετρελαίου υποστήριξε ότι «η πιθανή συμφωνία του ΟΠΕΚ θα είναι σίγουρα κάτι θετικό για τις τιμές του πετρελαίου, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε έναν ρυθμιστικό παράγοντα, το αμερικανικό σχιστολιθικό αέριο. Αν οι τιμές του πετρελαίου φτάσουν στα επίπεδα 60–70 εξαιτίας της συμφωνίας του ΟΠΕΚ ή για άλλους λόγους, τότε υπάρχουν μεγάλες ποσότητες αμερικανικού σχιστολιθικού αερίου προς διάθεση».

«Ήδη, οι πιο ανταγωνιστικοί Αμερικανοί παραγωγοί έχουν ξεκινήσει να παράγουν στα επίπεδα των 50, που μαζί με το δικαίωμα μεταφοράς (contango) δίνει περιθώριο για 2-3 χρόνια. Επομένως, δεν είμαι τόσο αισιόδοξος για τις τιμές του πετρελαίου στο άμεσο μέλλον», συμπλήρωσε.

Η Κίνα

«Ως προς την Κίνα, για πρώτη φορά φέτος έκανε μια κίνηση που εξέπληξε τις αγορές κι άλλαξε το σκηνικό. Πρέπει να υπογραμμίσουμε για μία ακόμα φορά της σημασία των κινεζικών αγορών: μείωσαν την παραγωγή άνθρακα κατά ένα τρίτο και αυτό οδήγησε στην αύξηση των τιμών του άνθρακα διεθνώς κατά ένα τρίτο. Ως συνέπεια, οι τιμές του χάλυβα αυξήθηκαν κατά ένα τρίτο και η πίεση στο κόστος άλλων μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου του αλουμινίου, ήταν τεράστια. Είδαμε έτσι τις τιμές του αλουμινίου να ανεβαίνουν κατά 300 δολάρια. Επομένως, αυτό δείχνει πως η Κίνα καθοδηγεί τις αγορές. Όλοι λοιπόν είναι με το βλέμμα στραμμένο στην Κίνα και τη FED», τόνισε.