Skip to main content

Μυτιληναίος: Επενδύσεις 600 εκατ. στην Αλουμίνιον την τελευταία 10ετία

Ολοκληρώθηκε το δεκαετές επενδυτικό πλάνο στην ΑτΕ - Μήνυμα συνέχισης της λειτουργίας και αναπτυξιακής πορείας της εταιρείας από τον Ευ. Μητιληναίο

Την ολοκλήρωση του δεκαετούς επενδυτικού πλάνου, ύψους 600 εκατ. ευρώ, στην Αλουμίνιον της Ελλάδος (ΑτΕ), ανακοίνωσε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος του ομώνυμου ομίλου στον οποίο ανήκει η εταιρεία, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του βιομηχανικού συγκροτήματος, στον Αγ. Νικόλαο Βοιωτίας.

Το εργοστάσιο της Αλουμίνιον της Ελλάδας συμπληρώνει 50 χρόνια λειτουργίας και μία δεκαετία από τότε που η επένδυση της γαλλικής Πεσινέ πέρασε στα χέρια του Ομίλου Μυτιληναίου.

O κ. Μυτιληναίος σημείωσε ότι η αλουμίνα που παράγεται στις μονάδες της Βοιωτίας είναι η 3η πιο ανταγωνιστική στον κόσμο, ενώ το εργοστάσιο από τα πέντε που έχουν απομείνει στην Ευρώπη.

Η πρώτη ήταν με την αποχώρηση των Γάλλων κι έπειτα των Καναδών ιδιοκτητών, με την αγωνία των εργαζομένων για το μέλλον τους να παίρνει τέλος με την απόκτηση του συγκροτήματος από έναν ελληνικό όμιλο. Ο δεύτερος μεγάλος κίνδυνος ήταν το 2008-2009 με τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση της Lehman Brothers και την πρωτοφανή κατάρρευση των τιμών του αλουμινίου στο ένα τρίτο της αξίας. Ήταν η εποχή, είπε ο κ. Μυτιληναίος, που το Αλουμίνιο έχανε κάθε μέρα κεφάλαια ύψους 1 εκατ. ευρώ. Ο τρίτος κίνδυνος ήταν το 2011 όταν έσκασε ο περίφημος σούπερ κύκλος της Κίνας και έφερε την καθίζηση στη ζήτηση των εμπορευμάτων η οποία δεν επανήλθε ποτέ.

"Το 2011 έπρεπε να πάρουμε πολύ μεγάλες αποφάσεις. Οι περισσότεροι συνεργάτες μας περίμεναν ότι η τρίτη κρίση θα ήταν και η οριστική, την ώρα που πολλά εργοστάσια στην Ευρώπη έκλειναν. Και όλοι περίμεναν ότι έχει έρθει και η ώρα του Αλουμινίου. Διαψεύστηκαν. Οι αντιξοότητες αντί να μας κάμψουν χαλύβδωσαν την θέλησή μας. Όλες οι εταιρίες του ομίλου πέσαμε για να σώσουμε το Αλουμίνιο. Όταν ξεκινήσαμε ήταν μια άνιση μάχη" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος και συμπλήρωσε: ωστόσο τότε ξεκίνησαν δυο πρωτοφανή προγράμματα μείωσης του κόστους τα οποία αποτέλεσαν σημείο αναφοράς για όλα τα εργοστάσια του κόσμου.

"Σε διάστημα 4 ετών περιορίσαμε το κόστος παραγωγής κατά 50%. Νύχτα - μέρα εργαζόμενοι και διοίκηση δουλέψαμε για να σώσουμε το εργοστάσιο. Ο δραματικός περιορισμός του κόστους, η αύξηση της παραγωγής από τις νέες επενδύσεις και η μικρή αλλά σημαντική ανάκαμψη της αγοράς μάς γεμίζει με ανακούφιση. Το 2017 βρίσκει την παλιά επένδυση που εγκατέλειψε η Pechiney να έχει αναδειχθεί στο παγκοσμίως γνωστό ενεργειακό και μεταλλουργικό κέντρο της Αλουμίνιον της Ελλάδος. Σήμερα κλείνει ο κύκλος της πρώτης δεκαετίας μας που αποτελεί την αφετηρία για τη νέα εποχή. Το εργοστάσιο είναι το πιο μοντέρνο και ανταγωνιστικό από τα περισσότερα στον κόσμο και είναι μακρά το ανταγωνιστικότερο της Ευρώπης. Συνεχίζουμε γιατί στη βιομηχανία ο εκσυγχρονισμός, οι επενδύσεις και η αύξηση της παραγωγικότητας  δεν σταματούν ποτέ. Θέλουμε το Αλουμίνιο μας να αποτελέσει το λιθαράκι για το χτίσιμο ξανά της ελληνικής βιομηχανίας στη νέα εποχή" κατέληξε ο κ. Μυτιληναίος.

Σημειώνεται τέλος ότι ο κ. Μυτιληναίος έκανε δώρο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα έργο τέχνης εμπνευσμένο από την παραγωγή της βιομηχανίας, δημιουργημένο από σκραπ αλουμινίου.