Skip to main content

Μισθούς και συντάξεις του δημοσίου απειλεί από το 2017 ο «κόφτης»

Τι αποκαλύπτει το τεχνικό μνημόνιο για μεγάλες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι των δημοσιονομικών πλεονασμάτων.

Οι μισθοί του Δημοσίου και οι συντάξεις βρίσκονται στο στόχαστρο του κόφτη από το 2017, εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος του προϋπολογισμού του 2016 για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ (ή του 2017 για 1,75% του ΑΕΠ και του 2018 για 3,5% του ΑΕΠ), όπως προκύπτει από το Τεχνικό Μνημόνιο, το οποίο ανάρτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Διαδίκτυο.

Ειδικότερα, οι περικοπές θα προέρχονται: Από τις συντάξεις κατά 15%, από μισθούς και αποδοχές κατά 45% και από καταναλωτικές δαπάνες κατά 19,3%.

Μάλιστα, η Κομισιόν στο τεχνικό αυτό κείμενο, το οποίο συνοδεύει το αναθεωρημένο Μνημόνιο της πρώτης αξιολόγησης, δίνει οδηγίες στην κυβέρνηση πως να υπολογίζει την εξοικονόμηση από τις συγκεκριμένες περικοπές δαπανών σε περίπτωση ενεργοποίησης του κόφτη.

Οπως επισημαίνει, πρέπει να συνυπολογίζεται η αρνητική επίδραση που έχουν στα φορολογικά έσοδα και στις ασφαλιστικές εισφορές. Ετσι από την περικοπή των μισθών η εξοικονόμηση για τον προϋπολογισμό είναι κατά 45% χαμηλότερη, αφού θα υπάρχει απώλεια φορολογικών εσόδων και ασφαλιστικών εισφορών. Με άλλα λόγια, για 100 ευρώ περικοπής μισθών η εξοικονόμηση θα είναι μόνο 55 ευρώ. Στις συντάξεις η απώλεια περιορίζεται, σύμφωνα με τους ίδιους προϋπολογισμούς, στο 15%.

Οι περικοπές δαπανών που αφορούν αγαθά και υπηρεσίες συνεπάγονται απώλεια εσόδων 19,3% ενώ άλλες κατηγορίες δαπανών δεν συνεπάγονται απώλειες. Οι δαπάνες που δεν αφορούν μισθούς και συντάξεις, εξάλλου, δεν μπορούν να περικοπούν κατά περισσότερο από 5% επομένως μισθοί και συντάξεις μπαίνουν υποχρεωτικά στο κάδρο. Ολα αυτά θα συμβούν, βεβαίως, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος του προϋπολογισμού του 2016 για πρωτογενές πλεόνασμα του 0,5% του ΑΕΠ (ή του 2017 για 1,75% του ΑΕΠ και του 2018 για 3,5% του ΑΕΠ).

Συγκεκριμένα στο μνημόνιο περιγράφονται αναλυτικά οι δαπάνες που θα περικοπούν και ορίζεται ότι οι περικοπές μπορούν να φτάσουν στην τριετία 2017-2019 στο 2% του ΑΕΠ, δηλαδή στα 3,5 δισ. ευρώ, ενώ στη συμφωνία δίνεται περιθώριο αποκλίσεων 0,2% λόγω του προσφυγικού.