Skip to main content

Μισογεμάτο βλέπουν το ποτήρι της διαπραγμάτευσης οι Βρυξέλλες

Θετικά νέα από τις Βρυξέλλες. Σύγκλιση απόψεων στις διαπραγματεύσεις, σε επίπεδο Brussels Group βλέπουν κοινοτικές πηγές.

Οι συνομιλίες έχουν προχωρήσει αρκετά σε μια σειρά από θέματα ανέφεραν κοινοτικές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες συνεχίζονται σήμερα, και πιθανότατα και τις επόμενες δύο ημέρες, οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Brussels Group στις Βρυξέλλες, με στόχο την επίτευξη περαιτέρω προόδου ως το Eurogroup της 11ης Μαΐου.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι υπάρχει σύγκλιση απόψεων και ότι «τα πράγματα προχωράνε προς τη σωστή κατεύθυνση». Πιο συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι υπάρχει συμφωνία στο θέμα του ΦΠΑ, στον ενεργειακό τομέα και στις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ κοντά σε συμφωνία βρίσκεται και το θέμα της χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

«Το ποτήρι είναι μισογεμάτο», ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στις Βρυξέλλες, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι θα σημειωθεί συγκεκριμένη πρόοδος ως τις 11 Μαΐου, ώστε οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να αποτιμήσουν θετικά την πορεία των διαπραγματεύσεων, ενδεχομένως και με κοινή τους δήλωση.

Πρόσθεσαν ότι οι διαφορές σε γενικές γραμμές παραμένουν στο θέμα του ασφαλιστικού, της αγοράς εργασίας και του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Εξάλλου, σχολιάζοντας την πορεία των διαπραγματεύσεων, κοινοτικός αξιωματούχος αναγνώρισε ότι σε ορισμένα σημεία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με το ΔΝΤ.

Εν τω μεταξύ, δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup της Δευτέρας, υπογράμμισαν μετά από συνάντησή τους ο επικεφαλής της ευρωομάδας Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο υπουργός οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν.

Ο γάλλος υπουργός εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα υπάρξει τελικά μια συμφωνία εντός των επόμενων ημερών. Ο κ. Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε ότι πολλά θέματα μένει να επιλυθούν μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της.