Skip to main content

Μήπως και οι Σκοπιανοί δεν θέλουν ολοκλήρωση των συζητήσεων;

Το επιχείρημα ότι τους αναγνώρισαν ως «Μακεδονία» 130 περίπου χώρες, είναι έωλο. Όλες οι χώρες να τους αναγνωρίσουν, το κλειδί το έχει η Ελλάδα.

Ομολογώ, πως είναι πρωτοφανής ο τρόπος με τον οποίον επιχειρείται να επιλυθεί η διαφορά μας με τους Σλάβους των Σκοπίων.

Κατ’ αρχάς, ένα θέμα που ήταν διεθνές, χωρίς να εξηγηθούν οι λόγοι, το καταστήσαμε διμερές. Όπως συνέβη και με την Κύπρο, όπου αποδιεθνοποιήσαμε το ζήτημα, και δεχθήκαμε να το επιλύσουν οι εγγυήτριες δυνάμεις κατ’ ουσίαν. Βεβαίως, η διεθνοποίηση, με την ανάθεση από τον ΟΗΕ στον Μ. Νίμιτς να συμβάλει στην επίλυση, πρόοδος δεν μπορούσε να υπάρξει. Αυτό είναι αναμφισβήτητο.

Αλλά, γιατί να υπάρξει κατ’ όνομα πρόοδος, που δεν ικανοποιεί την ελληνική πλευρά. Τι έχει να χάσει η Ελλάδα με την διαιώνιση του προβλήματος; Οι επενδύσεις Ελλήνων γίνονται χωρίς κανένας πρόβλημα, η επικοινωνία των λαών επίσης, το ίδιο και με τα διασυνοριακά κοινά ευρωπαϊκά προγράμματα. Τι επί πλέον θα κερδίσει η Ελλάδα με μια συμφωνία, με βέβαιη την εκ νέου βλαβερή υποχώρηση;

Το επιχείρημα κάποιων, ότι τους αναγνώρισαν ως Μακεδονία 130 περίπου χώρες, είναι έωλο. Όλες οι χώρες του ΟΗΕ να τους αναγνωρίσουν, το κλειδί για ν’ ανοίξουν οι πόρτες γι’ αυτούς στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. το κρατά η Ελλάδα.

Οι Σκοπιανοί επομένως επείγονται, και πριν από αυτούς το ΝΑΤΟ, ως λέγεται, αλλά δεν πιστεύω και ότι καίγεται αφού ήδη η δουλειά του γίνεται. Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη φύτευσαν μια κυβέρνηση, η οποία εκτελεί με μεγαλύτερη ευκολία από ό,τι η ελληνική, τις ατλαντικές εντολές. Δεν είναι τυχαίο, ότι πριν από πολλά χρόνια, κατασκευάστηκε η αμερικανική Πρεσβεία στα Σκόπια [με δύο ορόφους και έξι υπόγεια, άγνωστης χρησιμότητας] η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, στο μεγαλύτερο σε έκταση βυζαντινό φρούριο που υπάρχει παντού, όπου και μεταφέρθηκαν πολλές υπηρεσίες εξ Αθηνών στα Σκόπια.

Υπάρχουν επομένως πολλές απορίες, σχετικά με τι είδους συζητήσεις γίνονται. Μάλιστα δε, η ανακοίνωση -μετά την υποτιθέμενη μυστική συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ, στην Θεσσαλονίκη- ότι συγκροτούνται επιτροπές εξ εμπειρογνωμόνων των δύο χωρών για να συζητήσουν τα μύρια όσα προβλήματα, που θεωρούνται δευτερεύοντα της ονομασίας, αλλά δεν είναι, δείχνει ότι αυτή η ιστορία πάει σε μάκρος, και είναι αδύνατον να επιλυθεί εντός του εξαμήνου του τρέχοντος έτους, όπως έχει τεθεί ο στόχος.

Η συγκρότηση επιτροπών γίνεται όταν δεν θέλουν οι πολιτικοί να πάρουν επάνω τους το βάρος λήψης μιας απόφασης. Η επιτροπή, ώσπου να συγκροτηθεί, ώσπου να ενημερωθεί και να ενστερνισθεί το νόημα των επιδιώξεων κάθε χώρας περνά καιρός και γνωρίζουμε όλοι, ότι η λύση του προβλήματος πάει για τις ελληνικές καλένδες - που δεν υπήρχαν ως γνωστόν, άρα δεν λύνεται ποτέ. Θυμίζω, ότι πριν από πολλά-πολλά χρόνια ιδρύθηκαν επιτροπές επίλυσης προβλημάτων με την Τουρκία [αν δεν απατώμαι, έχουν γίνει… 60 γύροι μέχρι τώρα], επιτροπές με την Αλβανία για τα σχολικά βιβλία και τα νεκροταφεία, και κανένα θέμα όχι μόνο δεν επιλύθηκε, αλλά μάλλον χειροτέρεψε.

Παρενθετικώς, να σημειώσω ότι ο Κ. Ζουράρις απεκάλυψε ότι δεν υπέβαλε παραίτηση για το θέμα προσβολής φιλάθλων ομάδων ποδοσφαίρου, αλλά από τις 8 Ιανουαρίου, όταν στο υπουργικό συμβούλιο ήρθε σε αντιπαράθεση από τη θέση του ως Υφυπουργού Παιδείας για ένα ταξίδι που έπρεπε να κάνει στην Αλβανία σχετικά με κάποιες διορθώσεις στα αλβανικά σχολικά βιβλία, για θέματα που σχετίζονται με χάρτες και τους Τσάμηδες.

Όπως εξήγησε ο ίδιος: «Είχα ένα μεγάλο πρόβλημα εγώ γιατί αιφνιδιαστικά με ανάγκασαν να πάω στην Αλβανία να υπογράψω την συμφωνία για τα βιβλία, για τα οποία είχε έρθει πέρσι η αντιπροσωπεία και κάναμε μια συμφωνία και είχαν υποσχεθεί σε τρεις μήνες ότι θα μου στείλουν τις διορθώσεις στα βιβλία για τους τσάμηδες και για τους χάρτες στους οποίους η Αλβανία φαίνεται μέχρι την Πρέβεζα από τη μια μεριά και μέχρι τη Θήβα από την άλλη μεριά και με τους τσάμηδες να ζητούν πολεμικές αποζημιώσεις, ενώ είχαν καταδικαστεί ως εγκληματίες πολέμου… Διέκοψαν την επικοινωνία οι Αλβανοί και δεν πρόκειται να πάω εγώ να υπογράψω, δηλαδή "γουρούνι στο σακί", πρόσθεσε. Και τότε παραιτήθηκε.

Τα ίδια πράττουν και οι Σκοπιανοί. Τίποτε απολύτως από όσα έχουν πει ότι θα πράξουν και ενοχλούν την Ελλάδα, δεν έχουν κάνει. Αλλά δεν είναι μόνον αυτό. Οι ίδιοι δυσκολεύουν τις συνομιλίες, θέτοντας επί πλέον εμπόδια για την μη επίλυση του ζητήματος.

Δηλώνουν ανυποχώρητοι στο ζήτημα της εθνότητας -που επιβάλλεται να αποτελεί κόκκινη γραμμή για την Ελλάδα-, μας προκαλούν παραχωρώντας μας το δικαίωμα να είμαστε κι εμείς Μακεδόνες, ούτε ένα γλυπτό δεν κατέστρεψαν -ούτε καν απέσυραν-, οι χάρτες της λεγόμενης Αιγαιακής Μακεδονίας είναι αναρτημένοι σε δημόσιους χώρους -μάλιστα δε, και στο αρχιεπισκοπικό κτίριο της σχισματικής τους Εκκλησίας- και αντ’ αυτού… μας δουλεύουν, όντες βέβαιοι ότι θα μας πιέσουν οι Αμερικανοί και θα υποχωρήσουμε, όπως αναγράφουν δημοσιεύματα κομματιζόμενου σλαβικού Τύπου.

Επομένως, υπάρχει κάποια επιβεβαίωση των ισχυρών ότι εμείς θα υποχωρήσουμε πάλι, ή θέτουν επί πλέον εμπόδια ώστε να μη λυθεί το θέμα και δημιουργηθούν σοβαρά εσωτερικά προβλήματα από τους μακεδονίζοντες;