Skip to main content

Μειώθηκε κατά 2,6 δισ. ευρώ η εξάρτηση των τραπεζών από τον ELA

Η έκτακτη χρηματοδότηση, που είναι πιο ακριβή, διολίσθησε στα 48,89 δισ. ευρώ από 51,44 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ.

Η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ELA) μειώθηκε κατά 5% ή 2,6 δισ. ευρώ τον Αύγουστο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ).

Ειδικότερα, η έκτακτη χρηματοδότηση, που είναι πιο ακριβή, διολίσθησε στα 48,89 δισ. ευρώ από 51,44 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, γεγονός που οφείλεται στην επαναφορά του waiver από την ΕΚΤ, η οποία προσέφερε ξανά πρόσβαση στη φθηνή χρηματοδότηση της κεντρικής ευρωτράπεζας.

Μείωση κατέγραψε τον Αύγουστο και η απευθείας χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ, στα 29,56 δισ. ευρώ από 31,39 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου.

Έτσι, όπως προκύπτει από τη λογιστική κατάσταση της Τράπεζας της Ελλάδος, η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τη χρηματοδόση του ευρωσυστήματος, η οποία περιλαμβάνει την απευθείας χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τη χρηματοδότηση από το Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA), υποχώρησε τον Αύγουστο στα 78,45 δισ. ευρώ από 82,83 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Ιουλίου.

Η μείωση της συνολικής εξάρτησης αποδίδεται στην επιστροφή μέρους των καταθέσεων, καθώς και στην περαιτέρω μείωση των δανειακών υπολοίπων (απομόχλευση).