Skip to main content

Μειώσεις ως 28% στο ημερήσιο τέλος στις λαϊκές της Θεσσαλονίκης

«Ανάσα» σε παραγωγούς και επαγγελματίες λαϊκών αγορών από τηνΠεριφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Οι μειώσεις εντός και εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος.

Μειώσεις που φτάνουν έως και στο 28% στο ημερήσιο τέλος που καταβάλλουν οι παραγωγοί, έμποροι και επαγγελματίες στις λαϊκές αγορές της Θεσσαλονίκης προχωρά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Σήμερα εγκρίθηκε από το περιφερειακό συμβούλιο η μείωση που εισηγήθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας, όπως άλλωστε και η απόδοση των ποσών που αντιστοιχούν στους δήμους της Θεσσαλονίκης, από το ημερήσιο τέλος για τα έτη 2016 και 2017.

Οι σημαντικές μειώσεις στα τέλη που πληρώνουν όσοι συμμετέχουν στις λαϊκές αγορές έχουν και κοινωνικό πρόσημο, αφού είναι αναλογικά μεγαλύτερες για όποιον διαθέτει μικρότερο πάγκο, δηλαδή είναι μικροπωλητής ή μικροπαραγωγός. Οι μειώσεις, όπως είπε ο κ. Γιουτίκας, κρίθηκαν αναγκαίες από τη διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής
Μακεδονίας, διότι οι πωλητές, έμποροι, παραγωγοί και επαγγελματίες στις λαϊκές αγορές πλήττονται βαρύτατα από την παρατεταμένη οικονομική κρίση και δεδομένου ότι αποτελούν χώρους από τους οποίους κάνει τις αγορές των στοιχειωδώς αναγκαίων καταναλωτικών αγαθών η λαϊκή και φτωχή οικογένεια, είναι αναγκαία η συμβολή στη συγκράτηση των τιμών, αν όχι στη μείωσή τους, αλλά και στην παροχή κινήτρων για να μπορέσουν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους όλοι οι εργαζόμενοι στις λαϊκές.

«Επιδιώκουμε  να στηρίξουμε τους επαγγελματίες και τους παραγωγούς που δραστηριοποιούνται στις λαϊκές του νομού Θεσσαλονίκης, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι βιοπαλαιστές με χαμηλά εισοδήματα και λόγω  της γενικότερης ύφεσης της οικονομίας δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές τους υποχρεώσεις. Εισηγηθήκαμε για πρώτη φορά έπειτα από αρκετά χρόνια, τη μείωση του τέλους που πληρώνουν για την κάθε παρουσία τους σε λαϊκή, προκειμένου να τους παράσχουμε το δίχτυ ασφαλείας που έχουν ανάγκη για να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται. Με αυτό τον τρόπο ενισχύουμε όχι μόνο τους πωλητές, στο πλαίσιο της κατεύθυνσης της κοινωνικής πολιτικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την ανάγκη διατήρησης συνεκτικού του κοινωνικού ιστού, αλλά και τον ίδιο τον θεσμό των λαϊκών αγορών που έχει καθοριστική παρουσία στο καλάθι κάθε νοικοκυριού και είναι συνεχώς αναπτυσσόμενος», εξήγησε ο κ. Γιουτίκας.

Πλέον, για το 2018 αλλά και για τα επόμενα χρόνια, η τιμή του τρέχοντος μέτρου με την οποία καθορίζεται το ακριβές ποσό του ημερήσιου τέλους για κάθε πάγκο πωλητή, μειώνεται στα 90 λεπτά για τις λαϊκές εντός πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης και στα 50 λεπτά λαϊκές των περιφερειακών δήμων.

Έτσι, επέρχονται κλιμακωτές μειώσεις στις περισσότερες των περιπτώσεων. Ένας πωλητής με πάγκο 2 μέτρων, που το 2017 πλήρωνε 2,5 ευρώ ως ημερήσιο τέλος σε κάθε λαϊκή του πολεοδομικού συγκροτήματος, που συμμετείχε, στο εξής θα πληρώνει 1,8 ευρώ, δηλαδή λιγότερο κατά 28%.

Για πάγκο 3 μέτρων το ποσοστό της μείωσης είναι 20%. (3,4 ευρώ το 2017 και 2,7 ευρώ από το 2018 και στο εξής).

Για τις λαϊκές εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος το ημερήσιο τέλος μειώνεται ανάλογα με το μήκος του πάγκου του, από 11% έως 22%.