Skip to main content

Mείωση των αγορών ομολόγων πριν την ολοκλήρωση του QE εξετάζει η ΕΚΤ

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ υποστηρίζουν ότι έχει διαμορφωθεί μία «ανεπίσημη συναίνεση» μεταξύ των μελών του ΔΣ για τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης

Τη σταδιακή μείωση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, πριν την ολοκλήρωση της ποσοτικής χαλάρωσης (QE) -δηλαδή τον Μάρτιο του 2017-, εξετάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT), σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο επικαλείται πηγές της Φρανκφούρτης.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ υποστηρίζουν ότι έχει διαμορφωθεί μία «ανεπίσημη συναίνεση» μεταξύ των μελών του διοικητικού συμβουλίου, προκειμένου να ληφθεί η απόφαση μείωσης των αγορών κρατικών ομολόγων, με στόχο τον περιορισμό του αντικτύπου στις αγορές.

Σημειώνεται ότι το τρέχον πρόγραμμα προβλέπει μηνιαίες αγορές ομολόγων, ύψους 80 δισ. ευρώ, έως τον Μάρτιο του 2017.

Το Bloomberg αναφέρει ότι, ενδεχομένως, στις επικείμενες συνεδρίασεις του ΔΣ, να ληφθεί η απόφαση μείωσης του προγράμματος κατά 10 δισ. ευρώ, στα 70 δισ. ευρώ, δίχως παράλληλα, να αποκλείεται και η παράταση του προγράμματος, πέραν του Μαρτίου.

Διαψεύδει η ΕΚΤ

«Η ΕΚΤ δεν έχει εξετάσει τέτοιου είδους θέματα», διαμηνύει η κεντρική τράπεζα, σε ανακοίνωση - απάντησή της.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι αποφάσεις του Μάριο Ντράγκι θα εξαρτηθούν από τα μακροοικονομικά μεγέθη της Ευρωζώνης και ιδίως, την πορεία του πληθωρισμού.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα προς το παρόν, δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα της ΕΚΤ, εξέλιξη η οποία ανάμενεται να συμβεί κατόπιν της συμφωνίας για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

Ως απόρροια του δημοσιεύματος, οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαγράφουν ανοδική πορεία, παρότι παραμένουν σε αρνητικό έδαφος.

Ενδεικτικά, το 10ετές ομόλογο της Γερμανίας ενισχύεται κατά 0,04% στο -0,045%, σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο εβδομάδων.