Skip to main content

Μείωση 10% στα τέλη των λαϊκών αγορών της Θεσσαλονίκης

Εκπτωτικά κουπόνια για να ψωνίζουν και οι ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες, από τις 90 λαϊκές αγορές του νομού Θεσσαλονίκης.

Στη μείωση των ανταποδοτικών τελών που καταβάλουν οι επαγγελματίες των λαϊκών αγορών του νομού Θεσσαλονίκης κατά 10% προχωρά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε μια προσπάθεια να στηρίξει τους παραγωγούς, οι οποίοι δεν μπορούν καν να καλύψουν τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους.

Οι 2.800 παραγωγοί, πωλητές, έμποροι και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στις 90 λαϊκές αγορές του νομού Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζουν σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα λόγω της κρίσης, σε βαθμό επιβίωσης για πολλούς από αυτούς.

Τα ανταποδοτικά τέλη που καταβάλουν σε ετήσια βάση φτάνουν στα 2 εκατομμύρια ευρώ. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είδε ότι οι άνθρωποι αυτοί αδυνατούν να πληρώσουν τόσο το «ημερήσιο δικαίωμα», όπως λέγεται, όσο και τις ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές τους.

Οι περισσότεροι έχουν φτάσει σε απόγνωση και μάλιστα δε διαθέτουν καν άδεια εδώ και δυόμιση μήνες, ακριβώς επειδή δεν μπορούν να πάρουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα. Γι’ αυτό το ζήτημα παρενέβη το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης, ώστε να δοθεί παράταση στις άδειες και να διευθετηθούν (προφανώς μέσω ρύθμισης) οι οφειλές.

Ωστόσο, ακόμη και το ανταποδοτικό τέλος, το «ημερήσιο δικαίωμα» θεωρείται από τους επαγγελματίες δυσβάσταχτο. Έτσι, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μειώνει το τέλος κατά 10%, ώστε να τους στηρίξει.

Επίσης, η Περιφέρεια με αντίστοιχη παρέμβασή της επιχειρεί και τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, αφού αποφάσισε να διαθέσει –με συγκεκριμένα κριτήρια- το επόμενο διάστημα κουπόνια στα μέλη αναξιοπαθούντων, άπορων και οικονομικά αδύναμων οικογενειών, προκειμένου να ψωνίζουν φτηνότερα τα προϊόντα που πωλούνται στις λαϊκές αγορές.

Η έκπτωση αναμένεται να κυμανθεί από 10% έως και 25%. Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη, Φάνη Παπά, «επιχειρούμε να στηρίξουμε στο μέτρο του δυνατού τόσο τους επαγγελματίες που έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση και συνακόλουθα την αγροτική παραγωγή στη Θεσσαλονίκη, όσο και τους πολίτες που είναι σε μεγάλη οικονομική ανάγκη, για να μπορούν να ψωνίζουν από τις λαϊκές αγορές, όπου πωλούνται κυρίως ντόπια ποιοτικά προϊόντα σε καλές τιμές».