Skip to main content

Μήνυμα Δρούτσα για ευρωπαϊκή ενσωμάτωση στη ΝΑ Ευρώπη

Μήνυμα υπέρ της πολιτικής συνεργασίας και καλής γειτονίας στη ΝΑ Ευρώπη, καθώς και υπέρ της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης της περιοχής, στέλνουν οι αρχηγοί κυβερνήσεων και υπουργοί Εξωτερικών που μετέχουν στ
Μήνυμα υπέρ της πολιτικής συνεργασίας και καλής γειτονίας στη ΝΑ Ευρώπη, καθώς και υπέρ της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης της περιοχής, στην οποία η Ελλάδα πρωταγωνιστεί με την «Ατζέντα 2014», στέλνουν οι αρχηγοί κυβερνήσεων και υπουργοί Εξωτερικών που μετέχουν στη διοργάνωση «Croatia Summit 2010» στο Ντουμπρόβνικ, στην οποία τη χώρα μας εκπροσωπεί ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας.

Στο περιθώριο της συνόδου, ο κ. Δρούτσας θα έχει την ευκαιρία για σειρά επαφών, μεταξύ των οποίων με τον υπουργό Επικρατείας της Τουρκίας και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ Εγκεμέν Μπαγίς, τον Βούλγαρο ομόλογό του Νικολάι Μλαντένοφ και τον υπουργό για Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Υποθέσεις της Αυστρίας Μίκαελ Σπιντελέγκερ.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, ο κ. Δρούτσας θα κάνει παρέμβαση στη θεματική ενότητα «το μελλοντικό όραμα για τη ΝΑ Ευρώπη», κατά την οποία θα τονίσει την ανάγκη για προαγωγή της περιφερειακής συνεργασίας και της πολιτικής καλής γειτονίας, καθώς και τη στρατηγική πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού «Ατζέντα 2014», για την ένταξη των Δ. Βαλκανίων στην ΕΕ.

Στο ίδιο πάνελ θα συμμετάσχουν ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Στέφαν Φούλε, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Α. Μιλόσοσκι, της Αλβανίας Ι. Μέτα, της Βουλγαρίας Ν. Μλαντένοφ, του Μαυροβουνίου Μ. Ροτσεν, της Βοσνίας, Σ. Αλκαλάι, του Κοσόβου, Σ. Χισένι, ο κ Μπαγίς και ο κ Σπιντελέγκερ.

Οι ομιλητές θα υπογραμμίσουν την καταλυτική σημασία που είχε η προοπτική της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης της περιοχής στις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις των ενδιαφερομένων χωρών, ενώ αναμένεται να αναφερθούν στην ανάγκη περαιτέρω προσέγγισης της Βοσνίας στην ΕΕ, προκειμένου να εδραιωθεί η σταθερότητα και η ευημερία της χώρας στην οποία συμβιώνουν με ομοσπονδιακή διοίκηση η μουσουλμανική και η σερβική οντότητα.

Μια άλλη θεματική ενότητα που θα απασχολήσει τους αρχηγούς κρατών και διπλωματιών της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Ευρώπης είναι η Οικονομική Διακυβέρνηση, απηχώντας τον προβληματισμό που προέκυψε μετά τη διεθνή οικονομική κρίση και την ανάγκη ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας, «καθώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε πρέπει να επιλυθούν με αμοιβαία συναίνεση», όπως αναφέρει το ανακοινωθέν που εξέδωσε η φιλοξενούσα χώρα.

Ενδεικτικές είναι οι αναφορές που έκανε χτες κατά την έναρξη των εργασιών της συνόδου ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος είπε ότι η Ευρώπη πρώτη έδειξε την αλληλεγγύη της για την επίλυση της κρίσης με την έμπρακτη στήριξη της Ελλάδας, ενώ έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα υπέρ της ένταξης των Δ. Βαλκανιων στην ΕΕ και υπέρ μιας ισχυρότερης Ευρώπης.

Εκτός από τον Γάλλο πρωθυπουργό, μίλησαν χτες οι πρωθυπουργοί της Πολωνίας Ν. Τουσκ, της Βουλγαρίας Μ. Μπορίσοφ και της Σλοβενίας Μ. Παχόρ.

Η πρωθυπουργός της Κροατίας Γ. Κόσορ, της οποίας η χώρα είναι υποψήφια και βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, είπε κατά την εναρκτήρια ομιλία της, ότι η ένταξη της Κροατίας θα στείλει θετικό μήνυμα σε όλη την περιοχή και ζήτησε από την ΕΕ να βοηθήσει όλες τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η διοργάνωση «Croatia Summit 2010» είναι η πέμπτη στη σειρά ετήσια σύνοδος και φέτος φέρει τον τίτλο «Η ΝΑ Ευρώπη αντιμέτωπη με τις παγκόσμιες προκλήσεις».