Skip to main content

Μήνυμα «αποψωμιαδοποίησης» της Θεσσαλονίκης

Μπορεί ο Π.Ψωμιάδης να εκλέχθηκε με καθαρή νίκη ο πρώτος αιρετός περιφερειάρχης Κ.Μακεδονίας, ωστόσο το... «απόρθητο» φρούριο της Θεσσαλονίκης έχει υποστεί ισχυρό ρήγμα.
του Αλέξανδρου Μητάκη
mitakis@voria.gr


Μπορεί ο... «Μακεδόνας της καρδιάς μας», Π.Ψωμιάδης, να πέτυχε μια ποσοστιαία καθαρή νίκη με διαφορά 5,12% (39.618 ψήφους) απέναντι στον έτερο υποψήφιο στην περιφέρεια Κ.Μακεδονίας, Μ.Μπόλαρη, ωστόσο τα νούμερα παρουσιάζουν μια διαφορετική εικόνα.

Χαρακτηριστική είναι η διαφορά ψήφων των δύο υποψηφίων στην Θεσσαλονίκη, το πάλαι ποτέ «απόρθητο» φρούριο του νομάρχη, όπου παρατηρείται μια σταδιακή, αλλά σταθερή... «αποψωμιαδοποίηση»!

Συγκεκριμένα, την ώρα που θα περίμενε κανείς μία άνετη επικράτηση του κ. Ψωμιάδη με μεγάλη διαφορά, ο Μ.Μπόλαρης κατάφερε χθες να κερδίσει σχεδόν 43.000 ψήφους σε σχέση με τον πρώτο γύρο και να βρεθεί πίσω από τον κ. Ψωμιάδη (ο οποίος έχασε 1.897 ψήφους από τον α΄ γύρο) μόλις για 1.896 ψήφους.

Όσον αφορά τώρα τις υπόλοιπες εκλογικές περιφέρειες, ο Π.Ψωμιάδης έχασε συνολικά 14.969 ψήφους στον β΄ γύρο, την ώρα που ο υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ, Μ.Μπόλαρης κέρδισε 67.634! Ποιος ξέρει, λοιπόν, τι θα γινόταν σε περίπτωση που η προεκλογική περίοδος διαρκούσε 1-2 εβδομάδες παραπάνω...

Βέβαια, ο πρώτος αιρετός περιφερειάρχης, μέσα στο χθεσινό πανηγυρικό του λόγο, έδειξε να παίρνει εν μέρει το μήνυμα και έσπευσε να ζητήσει συγνώμη για τυχόν λάθη στη θητεία του. Ωστόσο, η υφιστάμενη κατάσταση πρέπει να τον προβληματίσει σοβαρά. Οι καταγγελίες για τα έργα και τις ημέρες της νομαρχιακής διοίκησης και κυρίως η στάση και η συμπεριφορά, το πολιτικό του ύφος γενικά, όλα τα προηγούμενα χρόνια φαίνεται να έχουν κουράσει μεγάλο μέρος των Θεσσαλονικέων.

Να θυμίσουμε ότι οι πολίτες της Θεσσαλονίκης με τη χθεσινή ψήφο τους καταδίκασαν εν πολλοίς και τη διοίκηση Παπαγεωργόπουλου, επιλέγοντας μία διαφορετική πρόταση και στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. Εάν, λοιπόν, ο κ. Ψωμιάδης δεν θέλει να έχει την ίδια τύχη, στο χέρι του είναι να παράξει σημαντικό έργο στο νέο του πόστο. Ειδάλλως, είναι λίαν πιθανό να δούμε στις επόμενες εκλογές μια νέα μεγάλη ανατροπή, μεγαλύτερη ακόμη και από την επικράτηση Μπουτάρη.