Skip to main content

Καθαρό μήνυμα Παυλόπουλου από τη Χίο για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε την ανάγκη να διατηρηθεί ζωντανό στη συνείδηση των πολιτών το μαρτύριο των Ελλήνων του Πόντου.

Την ανάγκη να διατηρηθεί ζωντανό στη συνείδηση των πολιτών το μαρτύριο των Ελλήνων του Πόντου, αλλά και των Ελλήνων της Μ.Ασίας υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, από τη Χίο, όπου βρέθηκε για τις εκδηλώσεις της 103ης επετείου από την Ενσωμάτωσή της στον εθνικό κορμό.

Μετά το πέρας της στρατιωτικής και μαθητικής παρέλασης, αναφέρθηκε στη μακραίωνη συμβολή της Χίου και των χιωτών στη διαμόρφωση της ιστορίας των Ελλήνων.

Κύριο σημείο αυτής της συμβολής, κατά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ήταν «ο ποταμός αίματος της σφαγής της Χίου δείγμα γραφής δυστυχώς της τουρκικής βαρβαρότητας».

Αργότερα, κατά την ανακήρυξή του ως επίτιμου δημότη της Χίου, ο Πρόεδρος έστειλε σαφέστατο μήνυμα για το θέμα της Γενοκτονίας των Ποντίων:

«Η Χίος, με τους 'κρουνούς' του ιερού αίματος των μαρτύρων κατοίκων της κατά την βάρβαρη Σφαγή της 30ής Μαρτίου 1822 από τους Τούρκους, πότισε το δένδρο της Ελευθερίας, η οποία υπήρξε το επιστέγασμα της Εθνεγερσίας του 1821.

» Και ήταν η Σφαγή αυτή που συγκλόνισε την Ευρώπη και σμίλεψε την φιλελληνική της συνείδηση, μεσα από εμβληματικά δείγματα πνεύματος και τέχνης, όπως είναι το ποίημα του Ουγκώ Το Ελληνόπαιδο και ο πίνακας του Ντελακρουά Η Σφαγή της Χίου.

» Στις 11 Ιουνίου 1822 ο πυρπολητής Κωνσταντίνος Κανάρης έκαψε, στο λιμάνι της Χίου, την τουρκική ναυαρχίδα, απαντώντας με όρους ηρωικού συμβολισμού για την Σφαγή. Δυστυχώς, η Σφαγή της Χίου ήταν απλώς ο προάγγελος της τουρκικής θηριωδίας.

» Η οποία, στην συνέχεια, γιγαντώθηκε κατά του Ελληνικού Έθνους με την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

» Τη μνήμη αυτή του μαρτυρίου των προγόνων μας την κρατούμε άσβεστη στην ιστορική μας συνείδηση ως εθνικό χρέος.

» Και την υπενθυμίζουμε στο διηνεκές προς την γείτονα Τουρκία όχι για λόγους εκδίκησης –που, άλλωστε, είναι αίσθημα άγνωστο στον πολιτισμό των Ελλήνων- αλλά για να την ωθήσουμε να αντιληφθεί, ιδίως υπό την σημερινή κρίσιμη συγκυρία του προσφυγικού δράματος που αφορά πρωτίστως τον Άνθρωπο και την αξία του, ότι η ειρηνική συνύπαρξη και ο αλληλοσεβασμός, με βάση του κανόνες του συνόλου του διεθνούς δικαίου, θα αποτελούσε κι ένα είδος έμπρακτης συγγνώμης καθώς και ανάληψης των ευθυνών της έναντι της Ελλάδας και της Ιστορίας της».

Προτού αναχωρήσει για την Αθήνα, ο κ. Παυλόπουλος θα επισκεφθεί στρατιωτικό φυλάκιο του νησιού.