Skip to main content

Μπουτάρης: Δεν είμαι εκδικητικός - Όποιος θέλει να φύγει, ας φύγει

Ο Γιάννης Μπουτάρης επανέλαβε την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος δήμαρχος το 2019. «Μας βολεύει να βρίζουμε ο ένας τον άλλο», είπε για Τζιτζικώστα.

Μήνυμα στην παλιά τρόικα της «Πρωτοβουλίας» Ανδρέα Κουράκη και Παναγιώτη Αβραμόπουλο έστειλε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, με φόντο το τεταμένο κλίμα που επικρατεί στους κόλπους της διοικούσας παράταξης.

«Δεν συνδιοικούμε, την τελική απόφαση την έχω εγώ, που έχω και την ευθύνη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουτάρης, κάνοντας λόγο «για διαφορετικές αντιλήψεις κυρίως με τον Ανδρέα Κουράκη».

Όπως εξήγησε, συνομιλώντας με δημοσιογράφους, με τον Ανδρέα Κουράκη έχουν διαφορετικές αντιλήψεις, ενώ με τον Παναγιώτη Αβραμόπουλο υπήρξαν 3-4 περιστατικά που τον είχαν στεναχωρήσει. «Δεν είμαι εκδικητικός, ούτε μνησίκακος. Απλά θέλω να κάνω τη δουλειά μου. Το συναίσθημα το αφήνω στο σπίτι μου», είπε ο Γιάννης Μπουτάρης.

Σημείωσε, πάντως, πως όλα τα μέλη της παράταξης έχουν θέση στη νέα φάση της δημοτικής αρχής, μετά τον ανασχηματισμό. «Κανένας δεν περισσεύει στην Πρωτοβουλία», τόνσιε. Διευκρίνισε ότι ήδη ο Ανδρέας Κουράκης έχει να διαχειριστεί το θέμα του σταθμού Βενιζέλου για το Μετρό, ενώ για τον Αβραμόπουλο πως αν και αρνήθηκε την θέση που του πρότεινε, εάν θελήσει αργότερα, είναι ανοιχτός».

Απέφυγε να αναφέρει πως θα ενεργήσει σε περίπτωση που ορισμένα από τα στελέχη της παράταξης βρεθούν απέναντί του. Ο κ. Μπουτάρης υπογράμμισε ότι «η Πρωτοβουλία δεν είναι κομματικό εργαλείο και πως από την ίδρυσή της πέρασαν δέκα χρόνια». «Ξεχάσαμε τη νεολαία και πως η πρωτοβουλία βασιζόταν στην κοινωνία των πολιτών. Πρέπει να κρατάμε συνέχεια κοντά τον κόσμο. Αυτή τη δουλειά δεν μπορούν να την κάνουν τα παλιά στελέχη και οι πρωτεργάτες της Πρωτοβουλίας. Πρέπει να δώσουμε ώθηση σε νέα στελέχη», τόνισε ο δήμαρχος.

Απέφυγε να σχολιάσει τις τοποθετήσεις του Κωνσταντίνου Ζέρβα και του Σπύρο Βούγια, για τα όσα διαδραματίζονται στην παράταξη, κάνοντας απλά λόγο για «πικρόχολα σχόλια». Επανέλαβε, ωστόσο, για τον κ. Ζέρβα ότι δεν γίνεται να λέει ότι είναι στην «Πρωτοβουλία» και να είναι αντίθετος».

Κληθείς να σχολιάσει τα σενάρια περί διάσπασης, ο κ. Μπουτάρης είπε: «'Όποιος θέλει να φύγει, ας φύγει».

Ο Γιάννης Μπουτάρης επανέλαβε την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος δήμαρχος για τις εκλογές, ωστόσο, σημείωσε ότι εάν δεν τον επιλέξει η Γενική Συνέλευση της παράταξης, θα είναι δημοτικός σύμβουλος. «Αν δεν με βγάλουν θα είμαι υποψήφιος και θα παραμείνω δημοτικός σύμβουλος», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν συζητήσεις με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης για στήριξη το 2019, ο κ. Μπουτάρης είπε ότι έχει καλή σχέση με ανθρώπους του κόμματος.

Μία μέρα μετά την ανακοίνωση του νέου σχήματος, ο δήμαρχος έκανε λόγο για καινούργια κατάσταση. Ανακοίνωσε ότι εντός της εβδομάδας θα υπάρχουν συναντήσεις τον νέων αντιδημαρχών με τους εντεταλμένους συμβούλους, προκειμένου να τεθούν οι στόχοι και τα χρονοδιαγράμματα για το επόμενο διάστημα.

Αναφερόμενος στον διαχωρισμό του τομέα της Καθαριότητας από την αντιδημαρχία του Θανάση Παππά, παραδέχθηκε ότι είχε πολλές αρμοδιότητες. «Ήταν πάρα πολλές οι ευθύνες για τον Θανάση Παππά γι΄ αυτό προσπάθησα να κάνω ανακατανομή των αρμοδιοτήτων», ανέφερε. Σχετικά με την πρόταση του Ανδρέα Κουράκη για απομάκρυνση του Θανάση Παππά., λόγω δικαστικών υποθέσεων, τόνισε ότι και ο ίδιος έχει δικαστικές υποθέσεις. «Όταν τρως, πέφτουν ψίχουλα», σημείωσε.

Σχετικά με το πολεμικό κλίμα που επικρατεί με τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα, περιορίστηκε να αναφέρει ότι «δεν έχει κακές σχέσεις μαζί του». «Έχουμε διαφορετική αντίληψη, μας βολεύει να βρίζουμε ο ένας τον άλλο», ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Ο  δήμαρχος εξέφρασε την διαφωνία του για το σχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για αλλαγή του νόμου των δημοτικών εκλογών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι «εναντίον της απλής αναλογικής. Εκτρέφει την συναλλαγή».