Skip to main content

Μήνυμα Μητσοτάκη: Σε άλλη συγκυρία η λύση για το Σκοπιανό

Έτσι όπως τα έκανε ο κ. Τσίπρας, δεν μπορεί πια να προωθήσει καμία λύση έχοντας απέναντί του την ελληνική κοινωνία, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Η λύση για το Σκοπιανό, όπως εξελίσσονται τα πράγματα, θα πρέπει να αναζητηθεί μάλλον σε κάποια άλλη συγκυρία και αφού έχει προηγηθεί η κατάλληλη προετοιμασία, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας.

«Εκτός και αν υπάρχουν κάποιοι που μόνο για την καρέκλα είναι πρόθυμοι να απεμπολήσουν τα ελληνικά συμφέροντα», είπε με νόημα ο πρόεδρος της ΝΔ, προσθέτοντας ότι το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ είναι μια υπόθεση που θα πρέπει να τη χειριστούν αυτοί που την άνοιξαν. «Έτσι όπως τα έκανε ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να προωθήσει καμία λύση έχοντας απέναντί του την ισχυρή αντίσταση της ελληνικής κοινωνίας. Εμείς συνένοχοι σε μια ιστορία που κινδυνεύει να τραυματίσει την ψυχή του έθνους δεν θα γίνουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Εγώ θα ενημέρωνα πρώτα από όλα τους πολιτικούς αρχηγούς, όπως έγινε το 2008. Θα φρόντιζα να ενώσω δυνάμεις, όχι να διχάσω τους πάντες. Θα ξεκινούσα τη διαπραγμάτευση από τα ζητήματα του αλυτρωτισμού και θα περίμενα να δω απτά δείγματα γραφής από την άλλη πλευρά πριν προχωρήσω στο επόμενο στάδιο. Δεν θα συζητούσα τίποτα αν τα Σκόπια δεν δεσμεύονταν πρώτα ότι θα αλλάξουν το σύνταγμά τους. Και δεν θα δεχόμουν καμία αναφορά σε μακεδονικό έθνος, όπως έκανε χωρίς να πάρει καμία απάντηση από την κυβέρνηση ο κ. Νίμιτς», συμπλήρωσε.

«Δεν πρόκειται να ανεχτώ να διχάσουμε τους Έλληνες, για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση αναφορικά με τους χειρισμούς της στο Σκοπιανό.

Για το μεγαλειώδες συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι «οι πολίτες αντιδρούν με την ένταση που αντιδρούν, γιατί δεν εμπιστεύονται αυτούς που κυβερνούν, γιατί δεν δέχονται να παίζουν κάποιοι με το φιλότιμο την αξιοπρέπεια και τον πατριωτισμό τους».

Στο σημείο αυτό κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντί να δείξει σοβαρότητα και περίσκεψη, ζαλισμένη από μια κινητοποιηση που δεν εχει καταλάβει την σημασία της, πήγε να συκοφαντήσει και να απαξιώσει όσους συμμετείχαν, όμως «η μεγάλη πλειοψηφία όσων συμμετείχαν δεν αποτελείται από ακραίους και είναι ντροπή να τους χαρακτηρίζουν κάποιοι έτσι».

Κλιμακώνοντας την επίθεσή του της χρέωσε ότι «ξεκίνησε μια διαπραγμάτευση, χωρίς να έχει ενημερώσει την αντιπολίτευση, την εθνική αντιπροσωπεία, ούτε τον λαό», και συμπλήρωσε ότι δεν προσπάθησε να δημιουργήσει στοιχειώδες κλίμα συναίνεσης, δεν προσπάθησε να οικοδομήσει ένα εθνικό μέτωπο, δεν ένωσε τον λαό.

«Διαπραγματεύεται κρυφά και αντί να ενημερώσει έγκαιρα την αντιπολίτευση προσπαθεί να την παγιδεύσει και να τη συκοφαντήσει», συνέχισε.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο 2008, όταν η κυβέρνηση Καραμανλή απέτρεψε την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ χωρίς προηγούμενη λύση του ζητήματος της ονομασίας, για να διερωτηθεί «πού ήταν τότε αυτοί που σήμερα ζητούν εξηγήσεις» και να απαντήσει: «υπέγραφαν κείμενα να αναγνωριστούν τα Σκόπια ως Δημοκρατία της Μακεδονίας». Όπως είπε, το κείμενο αυτό φέρει τις υπογραφές Τσακαλώτου, Γαβρόγλου, Καρανίκα και άλλων 200 στελεχών.


«Αυτοί θα διαπραγματευθούν σήμερα; Αυτοί που τότε έλεγαν "δωσ’ τα όλα"; Όχι μαθήματα σε μας από αυτούς που υπονόμευαν τότε τον δικό μας διαπραγματευτικό αγώνα», είπε χαρακτηριστικά.
Κατά τον πρόεδρο της Ν.Δ., το κίνητρο του κ. Τσίπρα είναι η μικροπολιτική εκμετάλλευση του ζητήματος, αφού ξεκίνησε διαπραγμάτευση χωρίς να έχει διαμορφώσει ενιαία κυβερνητική θέση.

«Από πρόθεση το έκανε, προσπαθώντας να διευκολύνει τον κ. Καμμένο που άλλαζε άποψη ανά έξι ώρες. Το πρωί εμπιστευόταν τον κ. Κοτζιά, το μεσημέρι ζητούσε δημοψήφισμα και το βράδυ το έπαιρνε πίσω», επεσήμανε, για να παρατηρήσει αμέσως μετά ότι «είτε πρόκειται για πολιτική ελαφρότητα είτε για ανθρώπινη φαιδρότητα είναι κάτι που αποτελεί κατάντια για τη χώρα»