Skip to main content

Μήνυμα ΔΝΤ προς πάσα κατεύθυνση: Νέα μέτρα ή κούρεμα στο χρέος

Εκτός τροχιάς το ελληνικό πρόγραμμα λέει το ΔΝΤ - Προειδοποεί ότι δεν θα καταβάλει τη δόση και θέτει καθαρό δίλημμα σε κυβέρνηση και δανειστές.

Έλλειμμα 1,7% διαπιστώνει στην Ελλάδα το ΔΝΤ, το οποίο πιέζει την ευρωζώνη να λάβει αποφάσεις για ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, υπό τον τίτλο «Το ΔΝΤ απειλεί να κόψει το νήμα ζωής της Ελλάδας».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Ελλάδα είναι μέχρι στιγμής εκτός πορείας σχετικά με το πρόγραμμα διάσωσής της, κάτι το οποίο την φέρνει αντιμέτωπη με την προοπτική να χάσει την ζωτικής σημασίας υποστήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εκτός αν οι Ευρωπαίοι δανειστές διαγράψουν σημαντικό ποσό του δημόσιου χρέους της χώρας.

Σύμφωνα με τους FT, η προειδοποίηση δόθηκε στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης από τον Πολ Τόμσεν, τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ. «Αυτή η προειδοποίηση, ανοίγει την προοπτική να καθυστερήσει ένα μέρος από τα 7,2 δισ. ευρώ της δόσης του πακέτου διάσωσης στο οποίο στοχεύει η Ελλάδα σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αποφύγει την πτώχευση. Τα μισά από τα 7,2 δις ευρώ – που είναι το αντικείμενο της έντονης διαπραγμάτευσης μεταξύ Αθήνας και πιστωτών στις Βρυξέλλες - πρόκειται να δοθούν από το ΔΝΤ. Χωρίς αυτά τα κεφάλαια, η Ελλάδα αναμένεται να ξεμείνει από ρευστό, αυτό το μήνα», γράφουν οι FT.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, σύμφωνα με τους στόχους διάσωσης, η Αθήνα υποτίθεται ότι έπρεπε να έχει ένα πρωτογενές πλεόνασμα – καθαρές δαπάνες της κεντρικής κυβέρνησης, με εξαίρεση τις πληρωμές τόκων για το δημόσιο χρέος – 3% του ΑΕΠ του 2015.

«Με το μεγάλο πλεόνασμα πλέον να μετατρέπεται σε ένα μεγάλο έλλειμμα, τα επίπεδα του χρέους στην Ελλάδα θα αρχίσουν να εκτοξεύονται και πάλι. Το ΔΝΤ εκτιμά, ότι αυτό θα αναγκάσει την Αθήνα, είτε να λάβει δραστικά μέτρα λιτότητας ή τους δανειστές της ευρωζώνης να συμφωνήσουν με διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους προκειμένου να μπει σε βιώσιμη τροχιά», συμπληρώνεται.

Αξιωματούχοι είπαν στους FT ότι ο κ Τόμσεν ανέφερε συγκεκριμένα την ανάγκη για ελάφρυνση του χρέους κατά τη διάρκεια της συνάντησης των τριών ωρών στη Ρίγα.
«Η πρόβλεψη για αύξηση του ελληνικού ελλείμματος στο 1,7%, αλλά και οι υπερβολικά αισιόδοξες προβλέψεις το μέλλον - θα αυξήσει επίσης το μέγεθος ενός τρίτου πακέτου βοήθειας Ανώτεροι αξιωματούχοι έχουν προβλέψει αρχικά ένα νέο πρόγραμμα ύψους 30 – 50 δις ευρώ, αλλά τα αυξανόμενα ελλείμματα θα μπορούσαν να αλλάξουν αυτούς τους υπολογισμούς», επισημαίνει το δημοσίευμα.