Skip to main content

Μήνυμα από τον Κερέ: Nα εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα

Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, από την Αθήνα, απηύθυνε έκκληση για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος

Την ανάγκη «ισχυρής πολιτικής βούλησης» και «σταθερής εφαρμογής των συμφωνηθέντων» υπογράμμισε ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, από το βήμα του 27ου ετήσιου συνεδρίου του Ελληνο-αμερικανικού Επιμελητηρίου.

Μεταξύ άλλων, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος έκανε ειδική μνεία στην τραπεζική διακυβέρνηση, χαιρετίζοντας την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, στην αξιολόγηση και την ανασύσταση των διοικητικών συμβουλίων των ελληνικών τραπεζών.

«Οι διοικήσεις των τραπεζών πρέπει να είναι απαλλαγμένες από κάθε πολιτική επιρροή και άλλα συμφέροντα» τόνισε και κάλεσε το το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) να καταβάλει «κάθε εύλογη προσπάθεια ώστε η διαδικασία αξιολόγησης και ανασύστασης να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων εβδομάδων».

Σχετικά με τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, σημείωσε ότι απευθύνεται σε βιώσιμες επιχειρήσεις, οι οποίες βρίσκονται σε δυσχέρεια και των οποίων η κερδοφορία έχει πληγεί σοβαρά από την παρατεταμένη οικονομική κρίση.

Στη συνέχεια, κάλεσε τις ελληνικές αρχές να εφαρμόσουν πλήρως τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί, για την ενίσχυση του δικαστικού συστήματος, γεγονός που θα συντομεύσει σημαντικά τις νομικές διαδικασίες και θα ενισχύσει τη δικαιοδοσία των δικαστηρίων.

«Η ταχεία πρόοδος όσον αφορά τη ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα βοηθήσει τις τράπεζες να στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη μέσω της παροχής πιστώσεων, τερματίζοντας την παρατεταμένη περίοδο αρνητικού ρυθμού μεταβολής των δανείων» τόνισε παράλληλα.

Στο «μέτωπο» των επενδύσεων, απηύθυνε έκκληση για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, μέσω των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της μεταρρύθμισης των αγορών προϊόντων. Στην ίδια κατεύθυνση, κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην πλήρη υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Σχετικά με το χρέος, αναγνώρισε ότι υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητά του και εξέφρασε την αισιοδοξία του για μία συμφωνία, η οποία θα μπορέσει να καθησυχάσει τις αγορές, να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη, να επιτρέψει την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και τελικά να αποκαταστήσει την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές πριν από τη λήξη του προγράμματος τον Ιούλιο του 2018.

Τέλος, για το ενδεχόμενο ένταξης της Ελλάδος στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ (QE), διαβεβαίωσε ότι το δ.σ. της ΕΚΤ θα λάβει τη σχετική απόφαση με πλήρη ανεξαρτησία και κατέστησε σαφές ότι η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα για την απόφασή του.