Skip to main content

Μην μετανιώσουμε πικρά τα πανηγύρια για τη χαλάρωση των δανειστών

Στην κυβέρνηση αν δεν αξιοποιήσουν άμεσα την χαλάρωση των όρων της πρώτης αξιολόγησης θα το μετανιώσουν, λέει ο Τειρεσίας.

Ο «Τειρεσίας», για να δικαιολογήσει το προσωνύμιο του, σήμερα θα κάνει μια πρόβλεψη. Εχοντας πέσει έξω μόνο ένα μήνα, σε ό,τι αφορά στον «χρησμό» του για συζήτηση του ελληνικού χρέους από Μάιο (τελικώς ορίστηκε ως μήνας – αφετηρία ο Απρίλιος), νομίζει ότι έχει κάθε δικαίωμα. Τι έχει λοιπόν να πει τώρα;

Οτι όσοι στην κυβέρνηση σπεύσουν να πανηγυρίσουν για την χαλάρωση των όρων της πρώτης αξιολόγησης, να θυμούνται ότι αν δεν την αξιοποιήσουν κιόλας, κάνοντας ό,τι πρέπει να κάνουν άμεσα, θα το μετανιώσουν. Κι αυτό γιατί, στις Βρυξέλλες και κυρίως στο Βερολίνο, παίρνοντας την μεγάλη απόφαση να λασκάρουν λίγο τα γκέμια – λόγω του μεταναστευτικού – έδωσαν στους εαυτούς τους μια υπόσχεση: ότι από το φθινόπωρο θα επανέλθουν δριμύτεροι και σε αυτό το μέτωπο. Κι επειδή ο «Τειρεσίας» δεν φοβάται, πάει ένα βήμα παρακάτω και σας λέει πιο συγκεκριμένα, από τον Νοέμβριο!

Την «υπόσχεση» αυτή έδωσε στον εαυτό του ο «πολύς» κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος πιέστηκε πολύ για να δεχθεί τη χαλάρωση της ελληνικής αξιολόγησης, αλλά και την έναρξη της συζήτησης για το χρέος. Ας όψεται όμως το γεγονός ότι τα ποσοστά της Άνγκελα Μέρκελ και του CDU, πάνε από το κακό στο χειρότερο (απόδειξη τι έγινε στις τοπικές εκλογές στη Φρανκφούρτη και όχι μόνο), απειλώντας την επόμενη μέρα του συστήματος. Εδωσε, λοιπόν, την συγκατάθεση του για να γίνει η τακτική υποχώρηση στη διαπραγμάτευση, όμως προειδοποίησε εκείνους στους οποίους έδωσε την υπόσχεη ότι θα «ηρεμήσει» προσωρινά, ότι θα επανέλθει από Νοέμβριο.

Η Αθήνα τα γνωρίζει όλα αυτά. Το μεγάλο στοίχημα τους, λοιπόν, είναι να μην σπαταλήσουν αυτή την περίοδο χάριτος, που είναι δώρο με αξία ανεκτίμητη. Επειδή στο παρελθόν, άλλες, ανάλογες, ευκαιρίες, πήγαν χαμένες, θα είναι αμαρτία το φαινόμενο να επαναληφθεί.  Θα το μετανιώσυμε πικρά...