Skip to main content

«Μην περιμένετε από τις ελληνικές τράπεζες να μας βγάλουν από την κρίση»

Σε πεδίο αντιπαράθεσης της ελληνικής κυβέρνησης με τις τράπεζες εξελίσσεται το ετήσιο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Στις χθεσινές «βολές» του πρωθυπουργού κατά του πιστωτικού συστήματ
«Μην περιμένετε από τις ελληνικές τράπεζες να μας βγάλουν από την κρίση. Η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι πρώτα βγαίνει η οικονομία και ακολουθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα», ήταν η απάντηση του οικονομικού συμβούλου της Eurobank EFG Γκίκα Χαρδούβελη, στα χθεσινά βέλη του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, κατά την ομιλία του στο ετήσιο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, από το ίδιο βήμα.

Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός άσκησε δριμεία κριτική στις τράπεζες  κατηγορώντας τες πως «σκανδαλωδώς δεν βοηθούν στην έξοδο από την κρίση, παρότι έχουν την κύρια ευθύνη γι΄ αυτή».

Ο κ. Χαρδούβεληςανέφερε ότι οι τράπεζες στη χώρα μας γίνονται ο εύκολος στόχος όλων και εκφράζοντας την αντίθεσή του στην κριτική που δέχεται το εγχώριο τραπεζικόσύστημα, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι ακόμη και οι αμοιβές πουπληρώνουν οι ελληνικές τράπεζες στα υψηλόβαθμα στελέχη τους γίνεταισύμφωνα με την εξέλιξη της κερδοφορίας σε ορίζοντα 3 - 4 ετών.

Ο κ. Χαρδούβελης τόνισε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι δυνατό,άντεξε στη διεθνή κρίση και πήγε πολύ καλύτερα από το ευρωπαϊκότραπεζικό σύστημα. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν κεφάλαια, δεν έχουντοξικά στοιχεία στον ισολογισμό τους και η κερδοφορία είναι από τιςυψηλότερες στην ΕΕ, είπε.

Απαντώντας στην κριτική που δέχονται για υπερβολικό δανεισμό από τηνΕΚΤ, ο κ. Χαρδούβελης είπε ότι δεν υπάρχει υπερβολικός δανεισμός. Οιελληνικές τράπεζες δανείζονται και αγοράζουν ελληνικά ομόλογα. «Όποιος φωνάζει στις ελληνικές τράπεζες να ρωτήσει ποιος θα αγόραζε τα ελληνικά ομόλογα», είπε ο κ. Χαρδούβελης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Αλέξανδρος Μάνοςεπεσήμανε ότι οι ελληνικές τράπεζες στη διάρκεια της φετινής χρονιάςβοήθησαν χιλιάδες ιδιώτες και επιχειρήσεις που αντιμετώπισαν προβλήματακαι είχαν ειλικρινή σχέση με την τράπεζα τους. Είναι λάθος ναπροσπαθούμε να δημιουργήσουμε ρευστότητακαι να την διοχετεύσουμε σε ανθρώπους που δεν έχουν ποτέ την διάθεση νααποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο τραπεζικό σύστημα,ανέφερε ο κ. Μάνος.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς ανέφερεότι θα ήταν καλό για την αγορά, εάν το Δημόσιο αποπλήρωνε τα χρέη του,καθώς θα διοχετευόταν ρευστότητα στην αγορά με ό,τι θετικό συνεπάγεταιαυτό.

Μιλώντας στο Συνέδριο ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Αττικής Τρύφων Κολλίντζαςείπε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι σε εξαιρετική κατάσταση,σε σχέση με τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το διεθνέςχρηματοπιστωτικό σύστημα. Ακόμη και η αύξηση των επισφαλειών στοεγχώριο τραπεζικό σύστημα γίνεται με αργούς ρυθμούς και το ζήτημα είναιαπόλυτα διαχειρισιμο, είπε ο κ. Κολλίντζας.