Skip to main content

Να μην πέφτουμε στην παγίδα που στήνουν οι Τούρκοι

Είναι βέβαιο ότι οι Τούρκοι δεν θα δεχθούν αμαχητί τον αποκλεισμό τους από τα ενεργειακά κοιτάσματα της κυπριακής και ελλαδικής ΑΟΖ.

Εξέπληξαν οι διαρροές από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, περί ανησυχιών για δημιουργία θερμού επεισοδίου στην Κύπρο από την Τουρκία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ «ανώτατες πηγές του υπουργείου Άμυνας απεκάλυψαν ότι αναμένουν τον Ιούνιο, η Τουρκία να δημιουργήσει "ιστορία" στα κυπριακά ύδατα. Αφορμή όπως λένε αποτελεί το γεγονός ότι τον Ιούνιο έχει προγραμματιστεί γεώτρηση από την εταιρεία Total».

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σ’ αυτές τις διαρροές από το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας, δήλωσε ότι «Δεν υπάρχει τέτοια πληροφόρηση, ούτε επιβεβαιώνονται τέτοιοι ισχυρισμοί».    

Το ερώτημα που ανακύπτει είναι γιατί υπήρξαν αυτές οι διαρροές. Για να ενημερωθούν οι Τούρκοι ότι γνωρίζουμε τις διαθέσεις τους -αν πράγματι τις έχουν- ώστε δεν θα μας αιφνιδιάσουν; Ή μήπως, οι διαρροές αποτελούν συνέχεια του πολύχρονου "παιχνιδιού" του εν λόγω Υπουργείου, που όταν θέλει να προμηθευθεί οπλικά συστήματα, μας εμβάλλει τον φόβο ώστε να μη αντιδράσουν όσοι θεωρούν σπατάλη τα έξοδα για εξοπλιστικά;

Επί δεκαετίες, με την έναρξη της άνοιξης, τροφοδοτούμαστε από διαρροές περί επικείμενου θερμού επεισοδίου κατά το θέρος, και σιγούσαν ή εξασθενούσαν οι φωνές των αριστεριστών των Συνιστωσών και των δογματικών κομμουνιστών, με αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται ακόμη κα αγορές οπλικών συστημάτων που δεν χρειαζόμασταν, αλλά τα χρειάζονταν οι κατασκευάστριες εταιρίες, οι μεσάζοντες και οι δωροδοκούμενοι.

Όπως έχουν βέβαια σήμερα τα πράγματα και όπλα χρειαζόμαστε, και οι δωροδοκίες, αν δεν εξέλειπαν εντελώς, περιορίσθηκαν, όχι επειδή αιφνιδίως απέκτησαν ήθος οι δωρεοδόχοι και οι δωρεολήπτες, αλλά ελλείψει ικανών χρηματικών ποσών. Τα δε προς αγορά ή προς ανακαίνιση οπλικά συστήματα είναι όντως απαραίτητα σήμερα, μετά από παύση προμήθειας επί σειρά ετών, αλλά δεν βρίσκουν όλους σύμφωνους.

Μήπως, επομένως, οι διαρροές -που πάντοτε σχεδόν είναι στοχευμένες και καθόλου τυχαίες- έχουν παραλήπτη τον Φίλη και τις αριστερίστικες Συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, που διαδήλωναν με συνθήματα "Το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του"; Έτσι άραγε, θέλει ο Καμμένος να κάμψει τις δήθεν ειρηνόφιλες διαθέσεις της γνωστής παρέας -που δεν μπορεί να είναι ειλικρινείς, από τη στιγμή που ταυτοχρόνως είναι και σταλινικές- η οποία θεωρεί υπεύθυνο τον Υπουργό Άμυνας για την αποπομπή του Φίλη από το Υπουργείο; Αν έτσι είναι, που το θεωρώ και πιθανότερο, προφανώς δεν είναι ο καλύτερος τρόπος κάμψης της αντιστάσεως του Φίλη και των συν αυτώ σκεπτομένων, λόγω του ότι ο λαός δεν έχει διάθεση να του προστεθεί και άλλος φόρτος ανησυχιών.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάζουμε. Οι Τούρκοι δεν θα δεχθούν αμαχητί τον αποκλεισμό τους από τα ενεργειακά κοιτάσματα της κυπριακής και ελλαδικής ΑΟΖ. Και στόχος τους δεν είναι μόνον τα κυπριακά θαλάσσια Οικόπεδα, αλλά και τα πέριξ του Καστελόριζου.

Ο Ιωάννης Μάζης, καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, απάντησε στο ερώτημα αν ο Ερντογάν θα μείνει μόνον στα λόγια ή θα προβεί και σε πράξεις κατά της Ελλάδας, και με ποιον τρόπο: Yπάρχουν τρόποι, είπε. «Πρώτα-πρώτα μπορεί να κοιτάξει στο ασθενέστερο σημείο της Ελλάδος να προσδιορίσει τις δράσεις του. Το ασθενέστερο σημείο της Ελλάδος είναι το σύμπλεγμα του Καστελόριζου. Μεγίστη-Στρογγύλη και Ρω.

» Πρέπει να το λάβουμε σοβαρά αυτό υπόψη διότι στον συγκεκριμένο χώρο μπορεί να δράσει με μεγαλύτερη άνεση και επιπλέον η Στρογγύλη έχει το χαρακτηριστικό ότι δια της παρουσίας της εξασφαλίζει τη σύνδεση της ελληνικής με την κυπριακή ΑΟΖ. Συνεπώς εάν από την κίνησή του θέλει να εξασφαλίσει πρώτον μία πολιτική ευχέρεια θα προτιμήσει τις περιοχές αυτές όπου δεν υπάρχει μεγάλη πληθυσμιακή μάζα, ούτως ώστε να δημιουργήσει μεγάλες εντάσεις και δεύτερον να αποκομίσει τα μεγαλύτερα δυνατά και καθοριστικά οφέλη».

Στο ερώτημα αν με όσα λέει εννοεί να επιχειρήσει ο τουρκικός στόλος αποβατική ενέργεια ο κ. Μάζης απάντησε: «Aποβατική ενέργεια. Ναι».

Σημειώνω, ότι αυτές τις ημέρες δημοσίευσε λεπτομερείς χάρτες η "Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου" (ΤΡΑΟ), όπου φαίνεται ξεκάθαρα πως το Καστελόριζο και οι πέριξ αυτού ελληνικές νησίδες, αποτελούν βασικό εμπόδιο στις τουρκικές επιδιώξεις. Οι τουρκικές έρευνες της ΤΡΑΟ και οι διαπιστώσεις για την ύπαρξη μεγάλων ενεργειακών κοιτασμάτων στην ευρύτερη περιοχή και πέριξ της Κύπρου, στην ανατολική Μεσόγειο, σημειώνονται στους χάρτες ως διεκδικούμενες από την Τουρκία.

Είναι βέβαιο, πως οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, στην παρούσα φάση είναι σε θέση να προστατεύσουν πλήρως την ελληνική επικράτεια. Όχι, επομένως, σε εκφοβιστικά διλήμματα, αλλά ούτε και εφησυχασμός.