Skip to main content

Μύλος με τα κοιμητήρια Μαλακοπής– Μπλόκο εκ νέου από την Αποκεντρωμένη

Η Αποκεντρωμένη ακυρώνει απόφαση του Δήμου για συνέχιση της λειτουργίας των νεκροταφείων. Ένσταση κατέθεσαν οι κάτοικοι, τι δηλώνει ο αντιδήμαρχος.

Τελειωμό δεν έχει το αλαλούμ με τα κοιμητήρια Μαλακοπής, καθώς, μετά από νέα προσφυγή, η Αποκεντρωμένη  Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης ακυρώνει την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θεσσαλονίκης που προέβλεπε την συνέχιση της λειτουργίας των νεκροταφείων.

Σύμφωνα με την απόφαση της Αποκεντρωμένης για τα νεκροταφεία «Αγίου Παύλου (Μαλακοπής), που κοινοποιήθηκε στον δήμο Θεσσαλονίκης στις 22 Σεπτεμβρίου, «η λειτουργία κοιμητηρίων δεν μπορεί να βασίζεται στην προσωπική κρίση υπηρεσιακών παραγόντων ή στη βούληση δημοτών, αλλά πρέπει να επιτρέπεται με πράξεις των αρμοδίων οργάνων αφού τηρηθεί η νόμιμη διαδικασία».

Στην απόφαση σημειώνεται, επίσης, ότι «η προσβαλλόμενη πράξη είναι μη νόμιμη καθώς δεν έχουν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες για τη λειτουργία των κοιμητηρίων και η απόφαση δε φέρει σαφή, ειδική και επαρκή αιτιολογία».

Μάλιστα, όπως αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι είναι υπέρ της συνέχιση της λειτουργίας των εν λόγω νεκροταφείων, η δημοτική αρχή δεν προχώρησε σε καμία ενέργεια, παρότι η απόφαση της Αποκεντρωμένης της έχει κοινοποιηθεί εδώ και ένα μήνα.

Οι εν λόγω κάτοικοι, οι οποίοι το προηγούμενο διάστημα είχαν συγκεντρώσει περισσότερες από 13.500 υπογραφές υπέρ της διατήρησης των Κοιμητηρίων, έτρεξαν να προλάβουν τις προθεσμίες, καταθέτοντας τελικά ένσταση επί της απόφασης στην Αποκεντρωμένη. Ο εκπρόσωπος των κατοίκων Βασίλης Παπαδόπουλος, μιλώντας στη Voria.gr, έκανε λόγο για άδικη απόφαση και ξεκαθάρισε πως θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για τη συνέχιση της λειτουργίας των κοιμητηρίων. «Ζητάμε και τη συνδρομή του δήμου, δεν μπορούμε να τρέχουμε μόνοι μας. Είναι μια απόφαση που πήρε το δημοτικό συμβούλιο και πρέπει να τη στηρίξουν. Είμαστε αποφασισμένοι εμείς να αγωνιστούν για να λειτουργούν τα κοιμητήρια», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος, σημειώνοντας πως και η Μητρόπολη είναι στο πλευρό τους.

Από την πλευρά του, πάντως, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Καθαριότητας και Περιβάλλοντος Θανάσης Παππάς ξεκαθάρισε στη Voria.gr ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης στήριξε όσο μπορούσε την κατάσταση ώστε να υπάρξει ένα μεταβατικό χρονικό διάστημα και να βρεθεί μέσα από διάλογο με τους κατοίκους η καλύτερη δυνατή λύση. «Η απόφαση της Αποκεντρωμένης για το σταμάτημα της ταφής στα κοιμητήρια της Μαλακοπής είναι πολύ σημαντική και ουσιαστικά δείχνει τι πρέπει να κάνουμε. Όποιες προσφυγές γίνουν, θα εξεταστούν στο άρθρο 152 προσεχώς και μετά πρέπει να ληφθεί μια οριστική και τελεσίδικη απόφαση», υπογράμμισε ο κ. Παππάς.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ξεκαθάρισε ότι «τα κοιμητήρια  της Μαλακοπής δεν κλείνουν και ούτε πρόκειται να κλείσουν. Αυτό το οποίο θα γίνει είναι ότι δεν θα γίνονται νέες ταφές».

«Επομένως, εμείς μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι οι πολίτες θα μπορούν να τα επισκέπτονται, εμείς θα τα επισκευάζουμε θα τα συντηρούμε, αλλά πλέον δεν θα μπορούμε να μιλάμε – κατά την άποψή μου – για πολιτικές που έχουν να κάνουν για επέκταση κοιμητηρίων στο δάσος και για τη διατήρηση των κοιμητηρίων για πάντα. Δεν γίνεται, αυτό είναι αντιεπιστημονικό και η επιχειρηματολογία η οποία τίθεται και με τις αποφάσεις της Αποκεντρωμένης πρέπει να μας προβληματίσει όλους. Αντί για κραυγές, χρειάζεται επιστημονική τεκμηρίωση και απόφαση η οποία να είναι υπέρ του κοινωνικού συνόλου και κοινωνικό σύνολο είναι και η Τούμπα και ο δήμος Θεσσαλονίκης», τόνισε ο κ. Παππάς.

Σημείωσε επίσης ότι «τα κοιμητήρια τα οποία βρίσκονται από ιστορικούς λόγους σε διάφορες περιοχές, πρέπει να εκσυγχρονιστούν, με βάση τα επιστημονικά δεδομένα και τις σύγχρονες ανάγκες,   ειδικά σε ό,τι αφορά τη χρήση γης και τις δραστηριότητες».

Κριτική από τους «Εντάξει»

Για απαράδεκτο τρόπο χειρισμού της υπόθεσης από τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης κάνει λόγο, από την πλευρά του, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Εντάξει» Σωκράτης Δημητριάδης. «Ο δήμος Θεσσαλονίκης κατά τον συνήθη τρόπο άλλα υποσχέθηκε και άλλα έπραξε σε σχέση με τους κατοίκους της Δ΄ κοινότητας και της Τριανδρίας. Το αποτέλεσμα ήταν να περάσει ένας μήνας χωρίς καμία ενημέρωση και οι κάτοικοι να τρέχουν να προλάβουν τις προθεσμίες. Ο δήμος έχει σκοπό να προσβάλει την απόφαση στο ΣτΕ που παίρνει όμως πολύ χρόνο (πάνω από ένα χρόνο)», υπογράμμισε ο κ. Δημητριάδης. 

Οι κάτοικοι, οι οποίοι αντιτίθενται στη λειτουργία των κοιμητηρίων και οι οποίοι προσέφυγαν στην Αποκεντρωμένη ανέφεραν ότι «η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου είναι παράνομη λόγω της μη νόμιμης λειτουργίας των κοιμητηρίων και της συνακόλουθης προσβολής της δημόσιας υγείας από τη συνέχιση της λειτουργίας αυτών».

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάιο όταν και ελήφθη αυτή η απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης είχε κάνει λόγο για ένα σοβαρό ζήτημα και πως «δεν μπορείς να αγνοήσεις σχεδόν 15.000 υπογραφές από συμβολαιογράφο». Ωστόσο, κατά την ομιλία του είχε χαρακτηρίσει «ντροπή» τα κοιμητήρια της Μαλακοπής.