Skip to main content

Αγώνας για τους μικρούς δρόμους και ανοιχτά σχολεία σε όλο τον νομό

Η εικόνα σε όλους τους δήμους είναι βελτιωμένη, μετά το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε την πόλη. Αγώνας για να λειτουργήσουν τα σχολεία τη Δευτέρα

Σε στενούς δρόμους και σε πεζοδρόμια δίνουν μάχη για να καθαρίσουν οι δήμοι της Θεσσαλονίκης, ενώ, παράλληλα, κάνουν αγώνα δρόμου για να αποκαταστήσουν τις βλάβες στα σχολεία και να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν από την Δευτέρα.

Ήδη, η εικόνα σε όλους τους δήμους είναι βελτιωμένη, μετά το έντονο κύμα κακοκαιρίας που έπληξε την πόλη με την χιονόπτωση και τις πολικές θερμοκρασίες και τα προβλήματα που προκάλεσε.

Στις γειτονιές και στα στενά μπαίνουν από σήμερα μικρές αλατιέρες και γκρέιντερ του δήμου Καλαμαριάς. Ο δήμαρχος Θεοδόσης Μπακογλίδης εκτιμά ότι έως τη Δευτέρα θα έχει εξομαλυνθεί η κατάσταση σε αυτά τα σημεία του δήμου. «Έχει δίκιο ο κόσμος που διαμαρτύρεται, πιστεύουμε ότι θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση αυτές τις μέρες», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.  Παράλληλα, όπως ανέφερε, συνεργεία του δήμου κάνουν ελέγχους στα σχολεία, κυρίως, στις υδραυλικές εγκαταστάσεις και γίνεται μεγάλη προσπάθεια να λειτουργήσουν κανονικά από τη Δευτέρα. Αναφορικά με το θέμα της αποκομιδής των σκουπιδιών που είχε προκύψει τις προηγούμενες ημέρες, ο κ. Μπακογλίδης, σημείωσε ότι ήδη από χθες γίνεται κανονικά.

Στον δήμο Παύλου Μελά τα συνεργεία δουλεύουν ήδη στις γειτονιές για να αποκαταστήσουν τα προβλήματα με το χιόνι και τον πάγο. «Έχουμε πρόβλημα και στους μεγάλους δρόμους όπου ακόμα παγώνει το χιόνι, αλλά πλέον το αντιμετωπίζουμε γρήγορα», τόνισε ο δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης. Σχετικά με τα σχολεία, ξεκίνησε καταγραφή για τυχόν ζημιές.

Ικανοποιητική είναι η κατάσταση στον δήμο Κορδελιού – Ευόσμου, όπου πλέον υπάλληλοι ρίχνουν αλάτι σε σημεία δύσκολα - δρομάκια και ανηφόρες- καθώς και κοντά σε σηματοδότες. Όπως τόνισε ο δήμαρχος Πέτρος Σούλας στη Voria.gr το Σαββατοκύριακο συνεργεία του δήμου θα καθαρίσουν τις σχολικές αυλές και θα αποκαταστήσουν όποιες βλάβες εντοπιστούν στα κτήρια. Τις πρώτες ημέρες της κακοκαιρίας υπήρξαν καθυστερήσεις στην αποκομιδή των απορριμμάτων, κάτι το οποίο πλέον έχει αποκατασταθεί.

Όλο το βράδυ εργάζονταν συνεργεία του δήμου Νεάπολης – Συκεών για να καθαρίσουν τους μικρότερους δρόμους, όπως σημείωσε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι προσπάθειες επικεντρώνονται αυτές τις ημέρες στα σχολεία, προκειμένου να λειτουργήσουν κανονικά από την ερχόμενη Δευτέρα.

Ελέγχους στα σχολεία πραγματοποιεί σήμερα και ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου. «Οι αυλές καθαρίζονται, γίνεται αποκατάσταση των βλαβών, τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά τη Δευτέρα», τόνισε ο κ. Κυρίζογλου.

Στον δήμο Θεσσαλονίκης την Κυριακή το μεσημέρι αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση του δημάρχου, σχετικά με το ποια σχολεία θα είναι κλειστά από Δευτέρα. Αυτές τις μέρες συνεργεία τόσο του δήμου όσο και εξωτερικά εργάζονται για την αποκατάσταση των ζημιών στα σχολικά κτήρια. Στόχος είναι τη Δευτέρα τουλάχιστον τα 2/3 των σχολικών μονάδων του Δήμου να λειτουργήσουν, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει επιδείνωση του καιρού.

Εξώδικο στην ΕΥΑΘ, το οποίο κοινοποιήθηκε και στον εισαγγελέα απέστειλε ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτετζίδης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την ύδρευση περιοχές του δήμου. «Δεν γίνεται εδώ και μια εβδομάδα να υπάρχουν περιοχές μας που δεν έχουν νερό», υπογράμμισε στην Voria.gr ο κ. Καϊτετζίδης, κάνοντας λόγο για απαράδεκτη κατάσταση. Επίσης, όπως σημείωσε ο δήμαρχος παραμένουν ακόμα και τα προβλήματα με το φυσικό αέριο. Αναφορικά με τα σχολεία, ο κ. Καϊτετζίδης, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα και πως θα λειτουργήσουν κανονικά.

Τα προβλήματα με τους στενούς δρόμους προσπαθεί να αντιμετωπίσει ο δήμος Ωραιοκάστρου και κυρίως στις κοινότητες Μελισσοχωρίου, βόρεια της πόλης του Ωραικάστρου καθώς και στη Φιλαδέλφεια.  Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αστέριο Γαβότση, «υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια με την ύδρευση, καθώς έσπασαν αγωγοί και σε κατοικίες αλλά και κεντρικοί», υπογράμμισε.

Μεγάλα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος Λαγκαδά στα σχολεία, τα περισσότερα από τα οποία είναι παγωμένα. «Θα δουλεύουμε συνέχεια για να αποκαταστήσουμε τις βλάβες, οι οποίες είναι πολλές. Δε ξέρουμε πόσα σχολεία θα ανοίξουμε τη Δευτέρα», υπογράμμισε ο δήμαρχος Γιάννης Καραγιάννης, ο οποίος σημείωσε ότι θα εκδοθεί οριστική ανακοίνωση για τη λειτουργία τους την Κυριακή. Αναφορικά με τους δρόμους του δήμου, πλέον μικρά μηχανήματα καθαρίζουν τα εσωτερικά των χωριών.

Στον δήμο Θέρμης μηχανήματα και υπάλληλοι εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να ανοίξουν και να καθαρίζουν εσωτερικά τους οικισμούς. Ταυτόχρονα, ρίχνουν αλάτι στα πεζοδρόμια της Θέρμης και δίνουν και σε δημότες. Για τη λειτουργία των σχολείων ο δήμαρχος Θόδωρος Παπαδόπουλος σημείωσε ότι «θα γίνει αύριο ένας τελικός έλεγχος και οι σχολικές μονάδες θα ανοίξουν κανονικά τη Δευτέρα».

Μικρούς δρόμους και οικισμούς καθαρίζει από χιόνια και πάγους ο δήμος Θερμαϊκού, ενώ παράλληλα, από χθες έχουν ξεκινήσει και οι έλεγχοι στα σχολεία. Σύμφωνα με όσα είπε στη Voria.gr ο δήμαρχος Γιάννης Μαυρομάτης υπάρχουν αρκετές βλάβες στην ύδρευση τόσο σε σχολεία όσο και σε κατοικίες. «Και το Σαββατοκύριακο θα δουλέψουν οι υπάλληλοι για να ανοίξουν τα σχολεία», σημείωσε. Όπως ανέφερε, υπήρξε πρόβλημα τις προηγούμενες ημέρες με την αποκομιδή των σκουπιδιών, λόγω του καιρού.

Αυτοψία στο φράγμα του Αξιού ποταμού πραγματοποίησε το πρωί η δημοτική αρχή Χαλκηδόνας, με τον δήμαρχο Γιάννη Τσουκνίδα να εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με πλημμύρες.  Όπως σημείωσε ο κ. Τσουκνίδας από την παγωνιά έχουν προκληθεί πολλές ζημιές σε σχολεία, σε δημοτικά κτήρια καθώς και σε δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης. «Έχουν σπάσει καλοριφέρ μέσα στις αίθουσες, έχουν χαλάσει καυστήρες, προσπαθούμε όλα αυτά να τα αποκαταστήσουμε. Πιστεύω τη Δευτέρα θα είμαστε έτοιμοι για σχολεία και παιδικοί σταθμοί», υπογράμμισε.  

Εξομαλύνθηκε η κατάσταση με τα προβλήματα που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα στον δήμο Δέλτα. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Μίμη Φωτόπουλο, υπάρχουν μόνο κάποια μικρά δρομάκια τα οποία και αυτά θα τακτοποιηθούν. Συνεργεία του δήμου εργάζονται πλέον στα σχολικά συγκροτήματα, όπου ρίχνουν αλάτι στις αυλές και φροντίζουν για τις βλάβες. Όπως σημείωσε ο δήμαρχος τα σχολεία θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα, ωστόσο, οριστική απόφαση θα εκδοθεί από τον δήμο την Κυριακή.