Skip to main content

Μικρότερη ύφεση στο -0,3% για το 2015 βλέπει το ΚΕΠΕ

Η ύφεση το 2015 θα κλείσει κοντά στο -0,3% έναντι αρχικών προβλέψεων του υπουργείου Οικονομικών και των ΔΝΤ, ΟΟΣΑ και Ε.Ε., από -1,4% μέχρι -2,3%.

Μικρότερη ύφεση, σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, θα παρουσιάσει φέτος η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).

Η ύφεση το 2015 θα κλείσει κοντά στο -0,3% έναντι αρχικών προβλέψεων του υπουργείου Οικονομικών και των ΔΝΤ, ΟΟΣΑ και Ε.Ε., από -1,4% μέχρι -2,3%. Η Κομισιόν έχει εκτιμήσει ότι το 2015 η ύφεση θα διαμορφωθεί στο -1,4%, έναντι προγενέστερης πρόβλεψης για ρυθμό ανάπτυξης 0,5% (εαρινές εκτιμήσεις 2015 Ευρωπαϊκής Επιτροπής).

Πρόκειται, ωστόσο, για μία εκτίμηση που είναι χαμηλότερη από την αντίστοιχη τόσο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου όσο και του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού του 2016, ενώ συγκλίνει με την εκτίμηση του ΟΟΣΑ.

Για το 2016, οι περισσότερες αναλύσεις δείχνουν ότι η ύφεση θα διαμορφωθεί στο -1,3%, με μόνη (οριακή) εξαίρεση τον ΟΟΣΑ που προβλέπει ότι η ύφεση θα είναι στο -1,2%, ενώ όλοι, επίσης, συγκλίνουν στο ότι η εγχώρια οικονομία θα έχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2017.

Στο δελτίο του, το ΚΕΠΕ υπογραμμίζει, ότι στα τέλη του Νοεμβρίου του 2015 και υπό το φως των γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών εξελίξεων και γεγονότων που χαρακτηρίζουν την ελληνική, ευρωπαϊκή, αλλά και παγκόσμια πραγματικότητα, η αντιμετώπιση των πρωτοφανών για τη χώρα προκλήσεων απαιτεί ως ελάχιστες προϋποθέσεις τη διασφάλιση ενός σταθερού εγχώριου οικονομικού περιβάλλοντος και την προοπτική σταδιακά βελτιούμενων οικονομικών συνθηκών.

Σε αυτή την κατεύθυνση εκτιμάται ότι μπορεί να συνεισφέρει θετικά η όποια πρόοδος αναφορικά με την εξασφάλιση ομαλών συνθηκών χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας και την επίλυση των βασικών διαρθρωτικών προβλημάτων της χώρας.

Κρίσιμο χαρακτηρίζεται ακόμη να επιτευχθεί η συγκράτηση της αναμενόμενης ύφεσης για το 2015 σε επίπεδα χαμηλότερα από τα αρχικά εκτιμώμενα, «κάτι που φαίνεται να επιβεβαιώνεται από τις πρόσφατες εκτιμήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την πορεία του πραγματικού ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο του έτους».

«Η ικανοποίηση των παραπάνω προϋποθέσεων εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων που συνδέονται με τις εξελίξεις σε βασικά συνολικά οικονομικά μεγέθη, αλλά και την εφαρμογή στοχευμένων δράσεων και πολιτικών. Σε θεσμικό επίπεδο, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει ο τομέας της δημόσιας διοίκησης. Στο επίπεδο των επιχειρήσεων, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα αφορά στον άξονα της χρηματοδότησης. Σε όρους απασχόλησης καίρια είναι η ανάδειξη κλάδων που συμβάλλουν καθοριστικά στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας», καταλήγει το ΚΕΠΕ.