Skip to main content

Μικρό προβάδισμα για την Μαρίν Λεπέν

Σε τελική ευθεία ο προεκλογικός αγώνας στη Γαλλία - Μικρό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις για την υποψήφια του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου.

Στη σκιά του σκανδάλου «Pénélope-Gate» συνεχίζεται η δραματική πτώση του Φρανσουά Φιγιόν, όπως επιβεβαιώνεται και σε σημερινή δημοσκόπηση του IFOP για την εφημερίδα της Κυριακής.

Το 77% των Γάλλων δεν πιστεύουν ότι είναι ειλικρινής ενώ το 68% εκτιμούν ότι θα πρέπει να παραιτηθεί και να αποσυρθεί από την προεδρική κούρσα.

Παρ’ όλα αυτά μια πιο λεπτομερής ανάλυση στις τάξεις των συντηρητικών ψηφοφόρων δείχνει μεν ότι ένας στους τρεις είναι υπέρ της παραίτησης, τα δύο τρίτα όμως υποστηρίζουν ακόμα τον Φιγιόν ελλείψει άλλης εναλλακτικής επιλογής. Σύμφωνα πάντως με δημοσκόπηση του BVA-Salesforce που δημοσιεύτηκε το Σαββατοκύριακο, ο Φιγιόν δεν φαίνεται να περνά στον δεύτερο γύρο αφού συγκεντρώνει 18-20%, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση.

Η Μαρίν Λεπέν συνεχίζει να προηγείται με 25%, ακολουθεί ο ανεξάρτητος πρώην υπουργός Οικονομίας Μακρόν ενώ στην τέταρτη θέση βρίσκεται ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών Αμόν με 16-17%.

«Προεκλογική» Κυριακή

Εν τω μεταξύ η σημερινή Κυριακή είναι πλούσια μέρα για τους υποψηφίους.

Το μεσημέρι οι Σοσιαλιστές ανακήρυξαν επισήμως τον Μπενουά Αμόν υποψήφιο τους, με σημαντική συγκέντρωση στο Παρίσι, στην οποία ήταν παρόντα πολλά στελέχη του κόμματος, η δήμαρχος Παρισίων, όχι όμως ο πρώην πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ούτε ο νυν Μπερνάρ Καζνέβ.

Την ίδια ώρα στη Λυών η Μαρίν Λεπέν θα αναπτύξει τις 144 δεσμεύσεις της ενώ στην ίδια πόλη βρίσκεται και ο Ζαν Λυκ Μελανσόν που προσπαθεί να συγκρατήσει ψηφοφόρους του που ήδη «φλερτάρουν» με τον Μπενουά Αμόν.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι 

Πηγή άρθρου: Deutsche Welle