Skip to main content

Μικραίνει η ψαλίδα για τα σουηδικά κόμματα

Το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Σουηδίας έχει περιορίσει τη διαφορά του από τα κόμματα του κυβερνώντος κεντροδεξιού συνασπισμού, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την παραμονή τω
Το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Σουηδίας έχει περιορίσει τη διαφορά του από τα κόμματα του κυβερνώντος κεντροδεξιού συνασπισμού, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε σήμερα, την παραμονή των βουλευτικών εκλογών στη χώρα.

Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Sifo για την εφημερίδα Σβένσκα Ντάγκμπλαντετ δείχνει ότι οι Σοσιαλδημοκράτες υπολείπονται κατά 4,6% του συνασπισμού του πρωθυπουργού Φρέντρικ Ράινφελντ. Την περασμένη εβδομάδα η διαφορά είχε φτάσει σχεδόν το 10%.

Ο πρωθυπουργός πάντως παραμένει το μεγάλο φαβορί καθώς τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης του δίνουν άνετο προβάδισμα έναντι της ηγέτιδας των Σοσιαλδημοκρατών, Μόνα Σάλιν. Ενδέχεται όμως να χάσει την πλειοψηφία αν το ακροδεξιό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών καταφέρει να ξεπεράσει το όριο του 4% και να μπει, για πρώτη φορά, στη Βουλή.

Τόσο ο Ράινφελντ όσο και η Σάλιν έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να συνεργαστούν με τους Σουηδούς Δημοκράτες. Κάλεσαν μάλιστα τους ψηφοφόρους να διασφαλίσουν ότι η επόμενη κυβέρνηση θα έχει την πλειοψηφία στη Βουλή.

Ο 45χρονος Ράινφελντ επιδιώκει να επανεκλεγεί με τη στήριξη του Μετριοπαθούς Κόμματος, του Κεντρώου Κόμματος, των Φιλελευθέρων και των Χριστιανοδημοκρατών που έχουν συστήσει το συνασπισμό "Συμμαχία".

Η Σάλιν, το κόμμα της οποίας συνεργάζεται στις εκλογές με το Αριστερό Κόμμα και τους Πράσινους, προηγούνταν στις δημοσκοπήσεις μέχρι και πριν από έξι μήνες, όμως τα ενθαρρυντικά οικονομικά στοιχεία περιόρισαν το ποσοστό της και η πλάστιγγα έγειρε υπέρ του κυβερνώντος συνασπισμού.

Στις εκλογές της Κυριακής δικαίωμα ψήφου έχουν περίπου 7,1 εκατομμύρια Σουηδοί.