Skip to main content

Μηχανήματα X-RAY στους τελωνειακούς σταθμούς ανά τη χώρα

Στόχος είναι να προσθέσουμε ακόμα ένα όπλο στη φαρέτρα των διωκτικών και ελεγκτικών αρχών για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, τόνισε ο Πιτσιλής.

Την ευκαιρία σε όλες τις εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στο χώρο της τεχνολογίας, και συγκεκριμένα στο scanning προϊόντων και σταθερών και κινητών εμπορευματοκιβωτίων, να παρουσιάσουν τα συστήματά τους, έδωσε χθες, μέσω ανοιχτής πρόσκλησης που είχε αποστείλει, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Σε ειδική εκδήλωση με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων της Γενικής Γραμματείας και των συναρμόδιων Υπουργείων, εννέα εταιρείες παρουσίασαν με τρόπο διαφανή και ολοκληρωμένο τις νέες τεχνολογίες σε αυτόν τον τομέα, τις οποίες η τελωνειακή διοίκηση θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί στη μάχη κατά των οργανωμένων κυκλωμάτων λαθρεμπορίας.

Κάθε παρουσίαση είχε διάρκεια είκοσι λεπτών, με πρόβλεψη για άλλα δεκαπέντε λεπτά ερωτήσεων από τους παρευρισκόμενους και πραγματοποιήθηκε χωρίς να είναι παρόντες οι εκπρόσωποι των υπόλοιπων κάθε φορά επιχειρήσεων.

Στη συνέχεια, αναμένεται να συσταθεί τεχνική επιτροπή, η οποία και θα καθορίσει τις τεχνικές προδιαγραφές για να ζητηθούν προσφορές στο πλαίσιο διαγωνιστικής διαδικασίας.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, δήλωσε: «Βασική αρχή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων είναι οι απόλυτα διαφανείς διαδικασίες σε κάθε δραστηριότητα και απόφασή της. Σε αυτό το πλαίσιο, κινείται και η διαδικασία για την επιλογή του αναδόχου, που θα εξοπλίσει τους τελωνειακούς σταθμούς όλης της χώρας με μηχανήματα X-RAY. Στόχος είναι να προσθέσουμε ακόμα ένα όπλο στη φαρέτρα των διωκτικών και ελεγκτικών αρχών για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, το οποίο στερεί κάθε χρόνο από τα δημόσια ταμεία, δηλαδή από τον Έλληνα φορολογούμενο, σημαντικά έσοδα».

Στην παρουσίαση παρόντες ήταν από τα συναρμόδια Υπουργεία ο Γενικός Γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς κ. Βασιλειάδης, ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Τριάρχης και ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου ο κ. Παπαδεράκης. Για τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Τσακαλώτο, ο κ. Πουλιάσης. Για τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ. Αλεξιάδη, ο κ. Λαμπράκης και η κ. Μανωλοπούλου. Για τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, κ. Κουίκ, η κ. Μαρούδα. Από το Γραφείο του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Δρίτσα, οι κύριοι Χριστοφής, Λυκούδης και Μπούντος.

Επίσης, η Επιτροπή Τεχνικών Προδιαγραφών και παράγοντες των αρμοδίων Τελωνειακών υπηρεσιών της Γ.Γ.Δ.Ε.