Skip to main content

Μίχαλος: Όχι σε αύξηση φορολόγησης και εργοδοτικών εισφορών

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ ζητεί τη δημιουργία ενός δίκαιου και ανταγωνιστικού φορολογικού πλαισίου.

Να μην υπάρξει αύξηση στην φορολόγηση και στις εργοδοτικές εισφορές, ζητεί ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος και καλεί την κυβέρνηση «να προωθήσει μέτρα που θα συμβάλλουν στη δημιουργία ενός δίκαιου και ανταγωνιστικού φορολογικού πλαισίου, το οποίο θα λειτουργεί ως κίνητρο για την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων που αποτελεί το μοναδικό αντίδοτο κατά της ύφεσης».

Σχολιάζοντας τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για το νέο ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο ο κ. Μίχαλος τονίζει ότι για άλλη μία φροά επιχειρείται να δοθεί λύση στα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας με μέτρα αποσπασματικού και καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα, που αποδεδειγμένα όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν το ζήτημα αλλά αντίθετα το οξύνουν.

Αποδεδειγμένα, αναφέρει, κάθε αύξηση φόρου στην ήδη υπέρμετρη φορολόγηση που υφίστανται επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα καλλιεργεί το έδαφος για αύξηση των κρουσμάτων φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.

Σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο, οι ελληνικές επιχειρήσεις συνολικά επιβαρύνονται με φόρους που φθάνουν το 52% των εσόδων τους.

«Το νομοσχέδιο που έδωσε προς διαβούλευση η κυβέρνηση προβλέπει νέες μεγάλες επιβαρύνσεις, όπως για παράδειγμα η αύξηση κατά 50% του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων, που διαμορφώνεται πλέον στο 15%, από 10% που ισχύει σήμερα. Καταστροφική για την ελληνική οικονομία και την αγορά θα αποβεί και η διαφαινόμενη αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%. Η αύξηση αυτή του ΦΠΑ θα δώσει τη χαριστική βολή στην αγορά, καθώς θα επιφέρει αυξήσεις τιμών σε προϊόντα και υπηρεσίες, ακόμη και των καθημερινών αναγκών των νοικοκυριών σε μια περίοδο κατακόρυφης πτώσης της αγοραστικής κίνησης» δηλώνει.

Για τις επιβαρύνσεις για τις επιχειρήσεις σχολιάζει ότι δεν σταματούν μόνο στο φορολογικό, αφού με τις διατάξεις που αφορούν στο ασφαλιστικό αυξάνονται και οι εργοδοτικές εισφορές επιβαρύνοντας έτσι το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων.

«Η κυβέρνηση οφείλει έστω και την τελευταία στιγμή να αντιμετωπίσει κάτω από διαφορετική οπτική γωνία τα ζητήματα αυτά και να προωθήσει μέτρα που θα συμβάλλουν στη δημιουργία ενός δίκαιου αλλά ταυτόχρονα και ανταγωνιστικού φορολογικού πλαισίου, το οποίο θα λειτουργεί ως κίνητρο για την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων που αποτελεί το μοναδικό αντίδοτο κατά της ύφεσης» υπογραμμίζει κλείνοντας.