Skip to main content

Μίχαλος: Κάθε καθυστέρηση στην αξιολόγηση είναι σε βάρος της Ελλάδας

Ο κ. Μίχαλος τόνισε την ανάγκη να επωφεληθεί η Ελλάδα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης προκειμένου να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών.

Προειδοποίηση ότι κάθε καθυστέρηση στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης είναι σε βάρος της Ελλάδας έστειλε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, μιλώντας σε εκδήλωση του Επιμελητηρίου Πιερίας.

Όπως ανέφερε ο κ. Μίχαλος, «το 2017 είναι χρονιά εκλογών στην Ολλανδία, στη Γερμανία και στη Γαλλία και - όπως έχουμε δει να συμβαίνει και στο παρελθόν - η αδιαλλαξία απέναντι στην Ελλάδα αυξάνεται στο πλαίσιο της προεκλογικής ατζέντας των ευρωπαϊκών κομμάτων».

Υπογράμμισε την ανάγκη να επωφεληθεί η Ελλάδα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης προκειμένου να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών και να επιστρέψουν χρήματα στις τράπεζες και έτσι να αποκλιμακωθεί το κόστος χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας. «Για να μπορέσουν, επιτέλους, οι επιχειρήσεις να δανειστούν με βιώσιμα επιτόκια» τόνισε.

Προς αυτή την κατεύθυνση, συνέχισε ο ίδιος, είναι επίσης απαραίτητο να προχωρήσει ταχύτερα η διαδικασία διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Ενώ πάγιο αίτημα της αγοράς και της επιμελητηριακής κοινότητας, είναι η διαμόρφωση ενός σταθερού και ταυτόχρονα ανταγωνιστικού φορολογικού περιβάλλοντος, με καθιέρωση ενιαίου flat rate συντελεστή για τις επιχειρήσεις, που δεν θα ξεπερνά το 20%.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην αύξηση της εισπραξιμότητας των φόρων, με μέτρα όπως η παροχή κινήτρων για τη χρήση του πλαστικού χρήματος και της ηλεκτρονικής είσπραξης ΦΠΑ, καθώς και η σύσταση Ειδικού Σώματος Δίωξης για την καταπολέμηση του παραεμπορίου.

Ο πρόεδρος της ΚΕΕ σημείωσε ότι χρειάζεται αποτελεσματικότερος έλεγχος της κρατικής δαπάνης, πάταξη της φοροδιαφυγής, λιγότεροι φόροι για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Κι αυτά να συνδυαστούν με μεταρρυθμίσεις και πολιτικές, για την προσέλκυση κεφαλαίων και επενδύσεων στη χώρα.

Κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να «ομονοήσουν επιτέλους». «Ας δώσουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα: ότι οι στόχοι και οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα θα τηρηθούν, όποια κυβέρνηση κι αν είναι στην εξουσία. Αλλά θα τηρηθούν βάσει εθνικού σχεδίου» είπε.