Skip to main content

Μία βουτιά στην ιστορία του εμπορίου της Θεσσαλονίκης 1870-1970 (φωτο)

Ένα εντυπωσιακό ταξίδι στην ιστορία του εμπορίου της πόλης από την έκθεση του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς που εγκαινιάστηκε σήμερα.

Μία μοναδική φωτογραφική αφήγηση της παραγωγικής ιστορίας του παλαιού εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, κατά την περίοδο 1870-1970 ζωντανεύει ξανά το ιστορικό κέντρο της, τα επαγγέλματα, τις πολυάριθμες επιχειρήσεις και την κοινωνική ζωή της πόλης μέσω της περιοδικής έκθεσης «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΜΠΟΡΙΟΝ 1870-1970» που εγκαινίασε σήμερα το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), στο Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς.

Η έκθεση, η οποία παρουσιάζει πάνω από 150 φωτογραφίες, βασίστηκε στο ερευνητικό πρόγραμμα που εκπόνησε ο δρ. Ευάγγελος Χεκίμογλου, τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ως παλαιό εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης ορίζεται το τμήμα της πόλης που βρίσκεται βορειοανατολικά από το λιμάνι και νοτιοδυτικά από τη διασταύρωση της Εγνατίας και της οδού Βενιζέλου.

Η ιστορική πορεία του εμπορίου μετασχηματίζεται και σε σχέση με τον χώρο της πόλης, ο οποίος με τα χρόνια άλλαξε, δρόμοι προστίθενται, ενώ ένα κομμάτι του ιστορικού κέντρου κάηκε στη μεγάλη πυρκαγιά του 1917.

Η πρώτη από τις δύο ενότητες της έκθεσης εντοπίζει σημαντικούς σταθμούς στην οικονομική ιστορία της Θεσσαλονίκης, εξετάζοντας παράλληλα τον χώρο, τις υποδομές, τη βιομηχανία και τους ανθρώπους, δυνάμεις δηλαδή που αλληλοεπιδρούν στην εμπορική δραστηριότητα. Η δεύτερη ενότητα παρουσιάζει το παλαιό εμπορικό κέντρο και αναδεικνύει τις εμπορικές δραστηριότητες  που επικράτησαν σε κάθε δρόμο, για πρώτη φορά με βάση τα μητρώα των επιμελητηρίων και τις εγγραφές των εμπορικών οδηγών.

Εμπορικές περιοχές όπως η Πλατεία Ελευθερίας, το Μπεζεστένι, η Πλατεία Εμπορίου, η Αγορά Μοδιάνο, τα Λαδάδικα, ο Φραγκομαχαλάς ξεδιπλώνουν τη δική τους μοναδική ιστορία ενός ολόκληρου αιώνα.

«Είναι ένα ταξίδι στον χώρο και στον χώρο, μία έκθεση που αναδεικνύει πώς η Θεσσαλονίκη υπήρξε διαχρονικά ένας πολύ ισχυρός κόμβος του εμπορίου και της βιομηχανίας», ανέφερε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς Σοφία Στάικου.

Από την πλευρά της, η μουσειολόγος-αρχαιολόγος στην υπηρεσία Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς, Άννα Καλλινικίδου, τόνισε ότι σημασία δεν έχει τόσο η παλαιότητα του φωτογραφικού υλικού, όσο οι πληροφορίες που φέρει για μία πόλη που έχουμε ξεχάσει.

«Μέσα από αυτή την ιστορία ίσως μπορούμε να δούμε γιατί ακόμη αγοράζουμε υφάσματα από τη Βενιζέλου ή γιατί βρίσκουμε κουμπιά στις στοές που τα βρίσκουμε», συμπλήρωσε η ίδια.

Το φωτογραφικό υλικό που παρουσιάζεται στην έκθεση προέρχεται από το φωτογραφικό αρχείο ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ, από τη συλλογή καρτ-ποστάλ Άγγελου Παπαϊωάννου/ ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ Θεσσαλονίκης, από το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, καθώς και από τους ιδιώτες συλλέκτες Αλέξη Λαπούρτα, Άρη Παπατζίκα, Νίκο Πολίτη και τους ερευνητές Ευφροσύνη Ρούπα και Ευάγγελο Χεκίμογλου. Προβάλλονται, επίσης, αποσπάσματα της σειράς της ΕΡΤ «Πανόραμα του αιώνα», σε σκηνοθεσία Φώτου Λαμπρινού, τα οποία παραχωρήθηκαν στο ΠΙΟΠ.

Διάρκεια έκθεσης: 24 Νοεμβρίου 2017-31 Μαρτίου 2018

Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-17:00
Σάββατο-Κυριακή  10:00-16:00

Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη για το κοινό.