Skip to main content

Μια βόμβα που είναι έτοιμη να σκάσει στο Γενικό Λογιστήριο

Το ελληνικό δημόσιο καλείται να πληρώσει για διάφορες εκδόσεις ομολόγων που έκαναν οργανισμοί του, αλλά σήμερα δεν τις τακτοποιούν.

Εκτός ελέγχου βγαίνει, αργά αλλά σταθερά, και το "κρυφό χρέος" της Ελλάδας. Δηλαδή, τα λεφτά που καλείται να πληρώσει το ελληνικό δημόσιο επειδή είναι εγγυητής σε διάφορες εκδόσεις ομολόγων που έκαναν οργανισμοί του, αλλά σήμερα δεν τις τακτοποιούν. Το αποτέλεσμα είναι να καλείται να βάλει το χέρι βαθιά μέσα στην τσέπη του, για να βρει ό,τι έχει απομείνει. Αλλιώς, κινδυνεύει να κηρυχθεί πτωχευμένο από οποιονδήποτε κατέχει έστω και έναν από αυτούς τους τίτλους.

Κάπως έτσι, λοιπόν, σε λιγότερο από δύο μήνες, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα κληθεί να πληρώσει 250 εκατ. ευρώ για μια υποχρέωση που ανέλαβε πριν από 12 χρόνια με διυπουργική απόφαση: την εγγύηση ομολόγου του OΣE, που εκδόθηκε τον Μάιο του 2004. Ωστόσο, αυτή είναι μια από τις πολλές, ανάλογες, υποχρεώσεις, που θα κληθεί να τακτοποιήσει. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σύνολο τους υπολογίζεται σε 14,522 δισ. ευρώ! Μάλιστα, το ένα τρίτο αυτού του ποσού αφορά τον ΟΣΕ., που εξέδωσε τα περισσότερα από τα ομόλογα του υπό το αγγλικό δίκαιο.

Γι' αυτό και δεν κατέστη δυνατόν να κουρευτούν στο πλαίσιο του PSI τον Φεβρουάριο του 2012. Ο ΟΣΕ, σήμερα, δεν διαθέτει ούτε καν μέρος του ποσού που απαιτείται για την εξόφληση του ομολόγου στις 24 Μαΐου φέτος. Κι έτσι θα το πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι....