Skip to main content

Πίσω από τις κλειστές πόρτες του ΕWG: Σοβαρή εξέλιξη για την Ελλάδα

Ποιο ήταν το πιο ουσιαστικό στοιχείο της συνεδρίασης του Euroworking Group - Το κλίμα που μεταφέρουν στη Voria πηγές από το οικονομικό επιτελείο

Τι έγινε στο χθεσινό EWG πίσω από τις κλειστές πόρτες; Όπως πληροφορείται η Voria.gr, το πιο ουσιαστικό στοιχείο της συνεδρίασης ήταν μια πρώτη συζήτηση για το θέμα του ελληνικού χρέους. Διευκρινιστική προθέσεων, αλλά συζήτηση κι αυτό πρέπει να καταγραφεί, γιατί δεν είχε ξαναγίνει στο παρελθόν. Συνεπώς, όπως παραδέχονται αντικειμενικοί παρατηρητές συνιστά μια σοβαρή εξέλιξη. Οι νέες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ακολουθήσει ένας δεκαήμερος κύκλος επαφών, πάντα για το ίδιο ζήτημα, προκειμένου να πάρει πιο συγκεκριμένο χαρακτήρα. Μέχρι τότε δεν μπορεί να γίνει καμία πρόβλεψη.

Χθες, όμως, έγινε και κάτι ακόμα: Συγκεκριμένα, όπως πληροφορείται η Voria.gr, εξετάστηκαν οι επιλογές που έχει η Ελλάδα ως προς την επιτήρησή της μετά το τέλος του προγράμματος. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η τελική απόφαση θα ληφθεί με βάση την εμπειρία της Κύπρου και της Ιρλανδίας. Παρουσιάσθηκαν επίσης και κάποιες από τις πτυχές του «Ελληνικού Αναπτυξιακού Προγράμματος», όπως θα ονομάζεται, ως γνωστόν, το ...μεταμνημόνιο. Περισσότερα αμέσως επ' αυτού, θα γνωρίζουμε μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, στην Ουάσιγκτον, όπου το ελληνικό ζήτημα αναμένεται ότι θα συζητηθεί (πολύ) στο περιθώριο.

Δύο πράγματα που επίσης πρέπει να ξέρετε, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της είναι ότι:

α) Στο EWG, από γερμανικής πλευράς συμμετείχε ο νέος αναπλ. υπουργός Οικονομικών, που προέρχεται από το SPD

β) Πολλές ελπίδες επενδύει η Αθήνα και στον νέο υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, επίσης σοσιαλδημοκράτη.

Κορυφαία πηγή από το οικονομικό επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης μας έλεγε ότι «αν μη τι άλλο, είναι νέοι παίκτες, χωρίς παγιωμένες απόψεις όπως οι προκάτοχοί τους...».