Skip to main content

Μια ακόμα σκληρή υποχώρηση της Ελλάδας στη διαπραγμάτευση

Πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων αναφέρουν ότι το ΔΝΤ θα έχει το πάνω χέρι στον μηχανισμό που θα διαμορφώνει τις προβλέψεις.

Tι καθιστά σχεδόν βέβαιο το γεγονός ότι για την Ελλάδα δεν θα υπάρξει καθαρή έξοδος από το μνημονιακό καθεστώς μετά το 2018; Ο προβλεπόμενος αποφασιστικός ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στον μηχανισμό που θα διαμορφώνει τις προβλέψεις για το 2019 και το 2020 και άρα θα καθορίζει πόσα μέτρα – και αντίμετρα παράλληλα – θα λαμβάνονται.

Πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων αναφέρουν ότι το ΔΝΤ θα έχει το πάνω χέρι σε αυτό τον μηχανισμό, παρότι τυπικά θα συναποφασίζει με την Κομισιόν. Κάτι, που προεξοφλεί ουσιαστικά ότι το πακέτο μέτρων θα είναι βαρύ και τα αντίμετρα ψαλιδισμένα. Κι αυτό γιατί τα κριτήρια του Ταμείου είναι πολύ πιο αυστηρά, σε σχέση με αυτά των Ευρωπαίων, γεγονός που καθιστά την ελληνική θέση, εκ των πραγμάτων, δύσκολη.

Το θέμα αυτό άλλωστε αποτέλεσε και μια βασική αιτία δυσαρέσκειας της κυβέρνησης αλλά και ένα μεγάλο αγκάθι των διαπραγματεύσεων των τελευταίων ημερών. Κι αυτό γιατί, όπως πληροφορείται η Voria.gr, η Ουάσιγκτον δεν δέχονταν επ' ουδενί να συμματάσχει διαφορετικά στο ελληνικό πρόγραμμα, γεγονός το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να δυσκολεύεται πολύ να μπει στο «κόλπο» και η Γερμανία.

Τελικώς, η ελληνική πλευρά έκανε την ανάγκη φιλοτιμία και ως προς αυτό το θέμα και αποδέχθηκε να υποχωρήσει, καθώς αντιλαμβανόταν ότι σε διαφορετική περίπτωση η διαπραγμάτευση θα «κολλούσε». Το πρόβλημα είναι όμως ότι σε περίπτωση που τελικώς οι στόχοι του προγράμματος δεν βγουν, τότε υπάρχει ο κίνδυνος όλο το πρόγραμμα να τιναχθεί στον αέρα, με βάση τα κριτήρια του ΔΝΤ.