Skip to main content

Μια συμμαχία στη θαλάσσια κρουαζιέρα, με ελληνικό «χρώμα»

Ξεκίνησαν οι συζητήσεις με κινεζικό όμιλο για την πώληση ποσοστού της Celestyal Cruises, μετά και από τη συγκατάθεση των μετόχων.

Σε πολύφερνη νύφη εξελίσσεται η κρουαζιέρα στα ελληνικά νερά. Κι εξ αυτού του λόγου, προσελκύει ολοένα και μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον, κυρίως από την πλευρά των κινεζικών κεφαλαίων, που εξακολουθούν να «βλέπουν» την περιοχή ως ευκαιρία για τοποθετήσεις, γενικότερα. Όπως πληροφορείται η Voria.gr, στο πλαίσιο αυτό, ξεκίνησαν οι συζητήσεις με κινεζικό όμιλο για την πώληση ποσοστού της Celestyal Cruises. Εννοείται μετά από τη συγκατάθεση που έδωσαν οι μέτοχοι της εταιρείας κρουαζιέρας, Louis Plc και DVB Bank.

Τις διαπραγματεύσεις επιβεβαιώνουν πηγές της Celestyal, σημειώνοντας πως γίνονται στo πλαίσιo αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή που θα συμμετέχει στο αναπτυξιακό πλάνο της εταιρείας το οποίο περιλαμβάνει την ναυπήγηση καινούργιων πλοίων. Oι δύο βασικοί μέτοχοι της Celestyal Cruises σήμερα, είναι ο κυπριακός όμιλος Louis με 51% και η γερμανική τράπεζα DVB με 49%. Η Celestyal Cruises διαχειρίζεται πέντε μεσαίου μεγέθους κρουαζιερόπλοια και θέλει να τον ανανεώσει αλλά και να τον επεκτείνει. Γι' αυτό και βγαίνει στην αγορά προς αναζήτηση επενδυτών.

Στο σημείο αυτό, πάντως, θα πρέπει να διευκρινισθεί ότι οι υποψήφιοι Κινέζοι επενδυτές δεν θα έχουν καμία σχέση με την επίσης κινεζική Cosco, η οποία είναι σήμερα ο βασικός μέτοχος του λιμανιού στον Πειραιά. Κάτι τέτοιο, κυκλοφόρησε πρόσφατα στην αγορά, ωστόσο, όπως αναφέρουν συνήθως καλά ενημερωμένες πηγές, δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη εταιρία κρουαζιέρας «ειδικεύεται» κυρίως στο χώρο της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου, γι' αυτό κι αποκτά ξεχωριστό ελληνικό χρώμα η όλη ιστορία για την στρατηγική συμμαχία που επιδιώκει να συνάψει.