Skip to main content

Μια ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης που κρατά «όμηρο» την αγορά

Η ΕΚΤ επέστρεψε ως γενική και αόριστη τη ρύθμιση των υπουργείων Δικαιοσύνης και Οικονομίας για την αστική προστασία των τραπεζιτών.

«Γενική και αόριστη». Ετσι χαρακτηρίζουν από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τη ρύθμιση του ελληνικού υπουργείου Δικαιοσύνης, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας, για την ποινική και αστική προστασία των τραπεζιτών που αναλαμβάνουν τις αναδιαρθρώσεις των επιχειρηματικών δανείων.

Και σύμφωνα με πληροφορίες, την επέστρεψαν στους συντάκτες της, για να γίνει πιο συγκεκριμένη και λιγότερο συγκεχυμένη, όπως μαθαίνουμε. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που το κρίσιμο αυτό "εργαλείο" για την αναδιάρθρωση του επιχειρηματικού χάρτη της Ελλάδας αλλά και των συστημικών τραπεζικών χαρτοφυλακίων, αργεί να πάρει τον δρόμο για τη Βουλή, προκειμένου να γίνει νόμος του Κράτους. Κι έτσι, "πάνε πίσω" όλα τα μεγάλα deals.

Παραδόξως, πάντως, αυτή η στάση της ΕΚΤ φαίνεται να «βολεύει» και την κυβέρνηση, η οποία στην παρούσα φάση δεν θέλει να προχωρήσουν συγκεκριμένες αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων, για πολιτικούς (και άλλους) λόγους. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζεται στην αγορά, η οποία περιμένει ως "όμηρος" τις εξελίξεις από αυτό το μέτωπο, που θα κρίνει πολλά για την επόμενη μέρα. Αρκεί να σημειωθεί ότι αν αυτή η ρύθμιση είχε γίνει νόμος, τότε μια μεγάλη αναδιάρθρωση, όπως αυτή του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη θα μπορούσε να είχε πάρει την άγουσα για την ρύθμιση. Ωστόσο, σήμερα (και αυτή) περιμένει...