Skip to main content

Μια μεγάλη τρίπλα των Ρώσων στις ΗΠΑ, επί ελληνικού εδάφους

Ρώσοι και Τούρκοι θα επιχειρήσουν να περάσουν τον αγωγό Turkish Stream από την χώρα μας ως ιδιωτικό και όχι ως δημόσιο, κρατικό έργο.

Με πολύ γρήγορους ρυθμούς οι εξελίξεις «τρέχουν» σε ένα πολύ μεγάλο και κρίσιμο ενεργειακό μέτωπο. Ο λόγος αφορά στην κατασκευή του αγωγού Turkish Stream. Οι τελευταίες πληροφορίες που έρχονται υπόψη της Voria.gr αναφέρουν ότι Ρώσοι και Τούρκοι, που θέλουν την Ελλάδα στο project, καθώς αποτελεί κρίσιμο γεωγραφικό κρίκο στην κατασκευή του, θα επιχειρήσουν να τον «περάσουν» από την χώρα μας ως ιδιωτικό – και όχι ως δημόσιο, κρατικό -  έργο.

Τη λύση αυτή πρότειναν, όπως μαθαίνουμε, παρασκηνιακά στην Αθήνα, όταν η τελευταία πρόβαλε το επιχείρημα ότι θα έχει πρόβλημα με τους αμερικανούς στην υλοποίηση του, σε ό,τι αφορά στο κομμάτι που θα περνά από τη χώρα μας. Η συγκεκριμένη εναλλακτική πρόταση έχει βεβαίως πολλά σκοτεινά σημεία ακόμα, ωστόσο, ο ρωσικός παράγοντας θεωρεί ότι αν πάρει το πράσινο φως από ελληνικής πλευράς, τότε μπορεί να την τελειοποιήσει.

Υπενθυμίζεται ότι ο εν λόγω αγωγός θα ξεκινά από τη Ρωσία, θα περνά στη Τουρκία κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα, θα αποφεύγει έτσι την Ουκρανία και θα καταλήγει μέσω των ελληνικών συνόρων στην υπόλοιπη Ευρώπη. Γι αυτό και η συμμετοχή της Ελλάδας θεωρείται και είναι πολύ κρίσιμη. Το πρόβλημα είναι ότι με την προοπτική του έργου διαφωνούν ανοικτά πλέον οι ΗΠΑ, καθώς θεωρούν ότι κατ αυτόν τον τρόπο θα μεγιστοποιηθεί η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία. Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν προβάλουν τις ίδιες αντιστάσεις στις συμφωνίες που έχουν υπογράψει ήδη με τη Μόσχα οι Γερμανοί, για παράδειγμα...