Skip to main content

Μια μεγάλη επένδυση και ο φόβος της «φούσκας» στην Αθήνα

Ξένος επενδυτής κατάφερε να πάρει τις υπογραφές παραχώρησης δύο παλιών κτηρίων στην οδό Ερμού τα οποία βρίσκονται δίπλα - δίπλα

Η φρενίτιδα με τη δημιουργία νέων ξενοδοχείων στο κέντρο της Αθήνας, συνεχίζεται. Αυτή τη στιγμή, στο ευρύτερο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας ισχύει ο κανόνας πως «ό,τι πωλείται, αγοράζεται». Μάλιστα, τις περισσότερες φορές και σε ιδιαιτέρως αλμυρή τιμή, ακόμα και όταν πρόκειται για ακίνητα που χρήζουν ανάγκης μεγάλων επιδιορθώσεων. Είναι τόσο μεγάλη η ζήτηση για τη δημιουργία νέων τουριστικών κλινών, που κυριολεκτικά χάνεται το μέτρο.

Για παράδειγμα, η Voria.gr πληροφορείται ότι μετά από πολύμηνες προσπάθειες, ξένος επενδυτής κατάφερε να πάρει τις υπογραφές παραχώρησης δύο παλιών κτηρίων στην οδό Ερμού τα οποία βρίσκονται δίπλα - δίπλα. Το ένα ανήκει σε ασφαλιστικό φορέα και το άλλο σε ιδιώτη. Τα δύο κτήρια, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του αγοραστή, θα ενοποιηθούν και θα «λειτουργήσουν» ως ένα. Όμως, μόνο το κόστος των εργασιών υπολογίζεται σε 10 εκατ ευρώ! Και το γεγονός πως θα πρέπει να παραδοθούν το συντομότερο προς χρήση, αυξάνουν ακόμα περισσότερο το κόστος, προς έκπληξη όλων.

Ωστόσο, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι αυτή η ιστορία με τα παλιά κτήρια που «μεταμορφώνονται» σε ξενοδοχεία, θα εξελιχθεί σε μια μεγάλη «φούσκα». Κι αυτό γιατί οι επενδύσεις είναι πολυδάπανες και εκτεθειμένες σε πιθανά σκαμπανεβάσματα της αγοράς.

Προφανώς, όμως, αυτοί που βάζουν τα λεφτά τους, έχουν πεισθεί ότι η συγκεκριμένη επένδυση είναι άμεσης απόδοσης, οπότε θα προλάβουν:

- να «ισοφαρίσουν» την τοποθέτηση τους, όσο υψηλή κι αν είναι, αλλά και
- να βγάλουν το προσδόκιμο κέρδος, αλλιώς η επένδυση θα είναι εκ του αποτελέσματος αποτυχημένη.

Προς το παρόν, πάντως, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει προς τα πού θα γείρει η συγκεκριμένη πλάστιγγα...