Skip to main content

Μια μαύρη τρύπα που απειλεί τον σχεδιασμό της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται για την χορήγηση κοινωνικού μερίσματος και φέτος, σημειώνοντας ότι αυτό καθίσταται εφικτό χάρη στη σημαντική υπέρβαση στόχου

Η μαύρη τρύπα των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων κινδυνεύει να ρουφήξει την κυβέρνηση και όλο το σχεδιασμό της.

Μπορεί το προσχέδιο του προυπολογισμού να τις υπολογίζει στα 5,4 δισ. ευρώ, με στοιχεία Ιουλίου, έναντι 7,5 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2016, ωστόσο υπάρχει μια κρίσιμη διαφορά: Στο διάστημα αυτό εισπράχθηκαν 4,3 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών, εκ των οποίων έχουν διατεθεί στους τελικούς δικαιούχους τα 3,8 δισ. ευρώ. Κάτι που δείχνει ότι συνεχώς δημιουργούνται νέα ληξιπρόθεσμα. Κι αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα, αλλά και η αιτία που στο τέλος της ημέρας η χώρα θα κινδυνεύσει να χάσει τα 800 εκατ ευρώ της υποδόσης που κανονικά θα είχε λαμβάνειν.

Το πιο παράδοξο; Παρά το παραπάνω, εφιαλτικό σενάριο η κυβέρνηση ετοιμάζεται για την χορήγηση κοινωνικού μερίσματος και φέτος, σημειώνοντας ότι αυτό καθίσταται εφικτό χάρη στη σημαντική υπέρβαση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος κατά 0,45% του ΑΕΠ (από 1,75% σε 2,20% του ΑΕΠ). Στο προσχέδιο καταγράφεται δαπάνη για δράσεις στήριξης της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής ύψους 800 εκατ. ευρώ, ενώ αντίστοιχα για το 2018 προβλέπονται 320 εκατ. ευρώ. Πάντως, με ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι «το ακριβές ύψος του ποσού και τα μέτρα στήριξης θα εξειδικευθούν με βάση τα στοιχεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους».

Γεγονός που δείχνει ότι πέρα από τις εξαγγελίες, υπάρχει πάντα η αίσθηση του προβλήματος...