Skip to main content

Μια κρίσιμη ελληνική αποχώρηση από την αγορά των Σκοπίων

Ο όμιλος Εθνικής Τράπεζας έχει λάβει την οριστική απόφαση της αποχώρησης του από τα Σκόπια, πουλώντας τη θυγατρική του ομίλου
Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο: Ο όμιλος Εθνικής Τράπεζας έχει λάβει την οριστική απόφαση της αποχώρησης του από τα Σκόπια. Αυτό πρακτικά συνεπάγεται ότι και η εκεί θυγατρική τράπεζα του πωλείται, όπως συνέβη και με αρκετές άλλες στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι για πολιτικούς – κι άλλους – λόγους, αυτό δεν θα έπρεπε να γίνει, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση.
 
Οι λόγοι που προβάλλονται είναι κυρίως εθνικοί. Όπως επισημαίνεται, η παρουσία μεγάλων ελληνικών τραπεζών στη γειτονική χώρα αυξάνει το βαθμό εξάρτησής τους από την Ελλάδα κι αυτό κανονικά θα έπρεπε να αποτελεί ένα από τα βασικά ζητούμενα της εξωτερικής πολιτικής μας.
 
Ωστόσο, τα περιθώρια ελιγμών της Εθνικής, είναι περιορισμένα, έως και ανύπαρκτα. Κι αυτό γιατί την συγκεκριμένη αποχώρηση την ζητούν πιεστικά οι θεσμοί, και την εντάσσουν στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του χαρτοφυλακίου των θυγατρικών όλων των ελληνικών συστημικών τραπεζών. Κατά συνέπεια και της Εθνικής. Απλώς, το τάιμινγκ είναι κακό. Έρχεται πάνω σε μια από τις κρίσιμες «στροφές» της διαπραγμάτευσης για το όνομα των Σκοπίων και εκ των πραγμάτων αδυνατίζει ένα βασικό χαρτί της ελληνικής διπλωματίας, που είναι το οικονομικό.
 
Το πιθανότερο πάντως είναι πως ακόμα και η προσπάθεια καθυστέρησης αυτής της πώλησης, στο τέλος της ημέρας, δύσκολα θα αποδώσει καρπούς.