Skip to main content

Μία ή δύο ελληνικές τράπεζες οδεύουν προς ανακεφαλαιοποίηση

Πιο σαφή και κατηγορηματική παρατήρηση δεν θα μπορούσε να κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προς τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών.

'Κάντε τα συμφωνημένα για τα κόκκινα δάνεια σας, τώρα!". Πιο σαφή και κατηγορηματική παρατήρηση δεν θα μπορούσε να κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προς τις διοικήσεις των ελληνικών συστημικών τραπεζών, αλλα και προς την Τραπεζα της Ελλάδας και την κυβέρνηση. Και την κάνει συνεχώς, το τελευταίο διάστημα, σε κάθε ευκαιρία που της δίνεται.

Την τελευταία αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε η επικεφαλής του SSM, Ντανιέλ Νουί, στους επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών, με τους οποίους συναντήθηκε την περασμένη εβδομαδα στην Αθήνα.

Μάλιστα, όπως πληροφορούμαστε μόλις τώρα, η παρατήρηση της ήταν πολύ αυστηρή: "Δεν έχετε κάνει σχεδόν τίποτα. Τι περιμένετε; Τα stress test του 2018 πλησιάζουν". Τι της απάντησαν οι τραπεζίτες; Ότι "το ελληνικό δημόσιο δεν έχει κάνει καν τα στοιχειώδη, νομοθετικά, για να προχωρήσουμε". Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που τελικώς, όπως προβλέπεται από ολοένα κα περισσότερους, μία ή και δύο συστημικές τραπεζές, δύσκολα θα αποφύγουν τη νέα ανακεφαλαιοποίηση. Το γεγονός άλλωστε ότι οι ελληνικές τράπεζες άρχισαν να δανείζονται και πάλι λεφτά από τον ELA, μετα από μια "αποχή" πολλών μηνών, δείχνει ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά...