Skip to main content

Μια «επίθεση» και ένας... γερμανικός εμφύλιος για το χρήμα

Τα «ξίφη» τους αναμένεται να διασταυρώσουν Φρανκφούρτη και Βερολίνο με «έπαθλο» τις αμερικανικές τράπεζες που αποχώρησαν από το Λονδίνο ελέω Brexit.

Γραφεία στο Λονδίνο ετοιμάζεται να ανοίξει ο γερμανικός οργανισμός Frankfurt Main Finance, ο οποίος έχει ένα ιδιαίτερο αντικείμενο: την προσέλκυση αμερικανικών τραπεζών και εταιρειών από τη βρετανική πρωτεύουσα στη Φρανκφούρτη, λόγω Brexit. Συστήθηκε σχεδόν αμέσως μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, αποδεικνύοντας και εμπράκτως τον γερμανικό πραγματισμό και την αποφασιστικότητα του να μην αφήσει αυτή τη μεγάλη ευκαιρία να πάει χαμένη.

Το ακόμα πιο ιδιαίτερο; Ο βασικός ανταγωνιστής της Φρανκφούρτης δεν είναι το Παρίσι, όπως πολλοί θα περίμεναν ίσως, αλλά το ...Βερολίνο. Αποδεικνύοντας και εμπράκτως πως οι Γερμανοί, όταν πρόκειται για λεφτά, δεν ωρροδούν προ ουδενός. Οι πληροφορίες που φτάνουν στην Αθήνα αναφέρουν ότι και η γερμανική πρωτεύουσα θα στήσει ανάλογο οργανισμό, με αυτόν της Φρανκφούρτης και αντίστοιχα γραφεία στο Λονδίνο, για τον ίδιο λόγο.

Το Παρίσι από την άλλη, κάνει κινήσεις, αναλόγου περιεχομένου, ωστόσο δείχνει να έχει μείνει λίγο πίσω. Γιατί, μετά τις μειώσεις φόρων που ανακοίνωσε η γαλλική κυβέρνηση, για να καταστήσει την πρωτεύουσα της χώρας πιο ελκυστική, η προσπάθεια κάπου ανακόπηκε. Αντιθέτως, από τα pits έρχεται ένα αουτσάιντερ που μπορεί και να κάνει την έκπληξη. Σύμφωνα με δημοσίευμα των ΝΥΤ, η πόλη με τις περισσότερες πιθανότητες να γίνει η επόμενη έδρα αμερικανικών τραπεζών και εταιρειών στην ΕΕ είναι η ...Βιέννη!